Svijet
0

Sanader: Od Vijeća sigurnosti tražit ćemo raspravu o Haškom sudu

FENA
Hrvatski premijer Ivo Sanader najavio je sinoć da će već danas u ime hrvatske Vlade i cijele hrvatske javnosti uputiti pismo Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda (UN) u kojemu će izraziti oštar prosvjed i zatražiti raspravu o presudi koju je Haškim sud jučer izrekao "vukovarskoj trojci", ali i raspravu o radu Haškoga tribunala.

Sanader, koji se sinoć pridružio vukovarskim stradalnicima koji su se u velikom broju okupili na mjestu masovne grobnice na Ovčari, izjavio je za emisiju "Otvoreno" Hrvatske televizije (HTV) kako je upravo kontaktirao s hrvatskim izaslanstvom predvođenim predsjednikom Republike Stjepanom Mesićem koje u New Yorku sudjeluje u radu Opće skupštine UN-a te da je najnovija informacija da će Vijeće sigurnosti već 15. listopada raspravljati o radu Haškoga suda.

S tim u vezi, dodao je da će Hrvatska ponuditi dvije mogućnosti za raspravu o presudi i radu Haaškoga suda - odnosno da to bude 15. listopada u sklopu najavljene rasprave ili ranije te da će tražiti da na raspravi 15. listopada u New Yorku bude hrvatski predstavnik.

Hrvatska kao jedna od članica UN-a tada će, istaknuo je Sanader, postaviti ključno pitanje - imali li nakon presude "vukovarskoj trojci" Haški sud, koji je i na zahtjev Hrvatske osnovan kako bi sudio ratnim zločincima, uopće smisla.

Jer, ustvrdio je Sanader, ako nije ratni zločin ono što se dogodilo na Ovčari onda postavlja svijetu pitanje - što je to ratni zločin, i istaknuo da je dao i nalog da se pripremi oštro prosvjedno pismo predsjedniku Haškoga suda.