Svijet
0

Sanader: Nije bilo pregovora sa Srbijom o odustajanju od tužbe

FENA
Nije bilo nikakvih pregovora sa Srbijom o povlačenju hrvatske tužbe protiv te zemlje pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ) u Den Haagu, izjavio je hrvatski premijer Ivo Sanader odgovarajući na novinarska pitanja na marginama sastanka SEECP-a u Zagrebu.

"Naši stručnjaci će proučiti presudu ICJ-a u slučaju tužbe BiH protiv Srbije za počinjeni genocid. Tek tada ćemo se očitovati. U međuvremenu nikakvih pregovora sa Srbijom o odustajanju od tužbe nije bilo", rekao je Sanader.

Naglasio je također da se "nepotrebno digla prašina" oko legitimnog upita Crne Gore bi li joj Hrvatska bila spremna ustupiti svoj prijevod pravne stečevine EU-a.

"Ništa nije dogovoreno. Čuli smo i primili na znanje želju crnogorskih vlasti i osobno na to gledam blagonaklono, ali mi imamo otvorenih pitanja s Crnom Gorom koja još moramo riješiti i razmotrit ćemo taj upit u okviru svekolikih odnosa Hrvatske i Crne Gore. Nama je u interesu europeizacija ovog prostora", kazao je Sanader dodajući da u svakom slučaju RH "neće bacati novac".

Upitan može li hrvatska potpora planu Marttija Ahtisaarija za Kosovo narušiti odnose između RH i Srbije, Sanader je odgovorio negativno.

"EU nema šanse ako se ne poštuje zajednička vanjska i sigurnosna politika. Mi kao buduća članica smatramo da Ahtisaari radi iznimno kompleksan posao, vjerojatno najteži u međunarodnoj politici i učinili smo ono što su učinile i druge europske zemlje. Vjerojatno to nekima nije drago, ali to je jedini konstruktivan pristup koji će se poštovati i u Srbiji i na Kosovu".