Regionalni izbori
63

San o nezavisnosti Katalonije sve je dalje: Separatisti doživjeli poraz, Socijalisti otvaraju šampanjac

V. K.
Rezultati regionalnih izbora u Kataloniji (Foto: El Pais)
Rezultati regionalnih izbora u Kataloniji (Foto: El Pais)
Regionalni izbori koji su se u nedjelju održali u Kataloniji donijeli su i velika iznenađenja, bar kada je riječ o strankama koje su se do sada zalagale za nezavisnost ovog dijela Španije.

Naime, nakon prebrojanih 99,48 posto glasova, Socijalistička partija Katalonije osvojila je 27,96 posto glasova te će imati 42 mjesta u skupštini. Ukoliko se uzme u obzir prethodni izborni ciklus iz 2021. godine, to ujedno znači i devet mjesta više u odnosu na period 2021. godine.

"Katalonija ulazi u novu fazu. Mi ćemo vladati za svakoga, bez obzira na način na koji ljudi misle ili kojim jezikom govore. Prvi put je Katalonska socijalistička partija osvojila ovoliko glasova i mandata. Separatisti su pali na najniži nivo", rekao je predsjednik Socijalističke partije Katalonije Salvador Illa.

Salvador Illa (Foto: EPA-EFE)
Salvador Illa (Foto: EPA-EFE)

Kada je riječ o partijama koje su se u proteklom periodu zalagale za nezavisnost Katalonije, veliko iznenađenje predstavlja veliki pad Republikanske ljevice Katalonije (ERC) koja je osvojila 13,68 posto glasova te će imati 20 mjesta u parlamentu. Ukoliko se uporede rezultati od prošlih izbora, to je ujedno i 13 mjesta manje.

Stranka Yunts čijim procesima u egzilu i dalje upravlja katalonski lider Carles Puigdemont osvojila je 21,61 posto glasova te je zabilježila blagi rast u odnosu na prošle izbore.

Ipak, kada se analiziraju izborni rezultati, stranke koje su se zalagale za nezavisnost Katalonije nemaju većinu za formiranje vlade. Za razliku od 2021. godine kada su ove stranke brojale ukupno 74 zastupnika, ove godine će brojati do 61 što je, ako se u obzir uzme činjenica da je za većinu potrebno 68, znatno ispod crte.

Iako za sada nije jasno ko će činiti većinu, čini se kako si Socijalisti najbliži formiranju vlade što je ujedno i znak da je eventualni referendum o nezavisnosti Katalonije, bar u formatu kakav su očekivale separatističke stranke, sve dalje.