Svijet
0

San Francisko se priprema za nošenje s gospodarskom krizom

FENA
Do slabljenja ekonomije u San Francisku došlo je prilično kasno, no ono je sada vrlo očito na području finansija, turizma, građevinarstva, čak i industrije visoke tehnologije. Ovaj grad na zapadnoj obali Sjedinjenih Država sada se priprema za nošenje s gospodarskom krizom.

Ulice San Franciska još uvijek prožima energija. Na živahnom Market Streetu trio plesača stepa zabavlja prolaznike. Turisti se još uvijek voze poznatim uspinjačama. Možda su se velike grupe posjetitelja ipak malo smanjile, no turisti još uvijek posjećuju poznate znamenitosti poput Ribarevog gata, kineske četvrti te mirnih rezidencijalnih četvrti s neobičnim kućicama iz viktorijanskog doba.

Dan Goldes iz turističkog ureda San Franciska kaže da 2008. nije bila loša godina: "Izgleda da će nam 2009. biti puna izazova. Vrlo krhka ekonomska situacija i u Sjedinjenim Državama i u ostalim zemljama svijeta značajno će se odraziti na posjet stranih turista San Francisku."

I poslovna putovanja su sve rjeđa. Goldes kaže da velike trgovinske udruge rezerviraju svoje godišnje konferencije godinama unaprijed i rijetko ih otkažu, no primjećuje da na njih dolazi sve manje sudionika, posebno onih koji dolaze iz manjih tvrtki, prenosi Glas Amerike.

San Franciskoje je jedan od vodećih centara visokotehnološke industrije u svijetu. Leander Kahney s websitea Wired.com kaže da se recesija i gubitak radnih mjesta dugo nisu odrazili na ovaj sektor. No, dodaje da je poduzetnički kapital na kojeg se ova industrija oslanja presušio, tako da je i prodaja u ovom sektoru oslabila: "Mislim da su kompanije prestale trošiti. One ne obnavljaju svoju infrastrukturu, pa se bojim da će se to jako osjetiti, osim ako se stvari uskoro ne promijene nabolje."

Istraživačka tvrtka Gartner, Inc. predviđa da će se broj međunarodnih pošiljaka s osobnim kompjuterima ove godine smanjiti skoro 12 posto. San Francisko izbjegao je prvi val ekonomske krize, uzrokovan ovrhama stambenih nekretnina i sveopćim kolapsom tog sektora.

Ted Egan, glavni ekonomist pri jednoj finansiskoj tvrtki u San Francisku, kaže da su kuće i stanovi u tom gradu bili toliko skupi da su ih mogli priuštiti samo imućni – zbog toga je, kaže on, grad bio pogođen puno manje od drugih u zemlji. No, ti su problemi ipak stigli do njega, zbog posljedica krize u sektoru nekretnina, koje su se shrvale na banke, finansijske usluge, maloprodaju i građevinsku industriju. Nezaposlenost u ovom gradu bila je osam posto u januaru, što je približno isto nacionalnom prosjeku, te oko dva posto bolje nego prosjek u Kaliforniji. U Ouclandu, gradu do San Franciska, neuposlenost je već prešla devet posto, a taj je broj i u okolnim mjestima u porastu.

Ekonomski stručnjak Ted Egan priprema se za teža vremena, no kaže da je u dugoročnom smislu optimističan: "Nismo očekivali recesiju, no ona je sada tu. Međutim, mislim da, ako pogledate objektivno, San Francisko ima vrlo snažnu urbanu ekonomiju u usporedbi s ostalim mjestima u Sjedinjenim Državama. Gospodarski temelji ovoga grada iznimno su čvrsti, stoga postoji puno razloga za optimizam – da ćemo se oporaviti i biti ponovno jaki i ubuduće."

San Francisko, grad koji obiluje imućnim i educiranim stanovništvom, jedan je od američkih urbanih centara s najvišim postotkom ljudi s univerzitetskom diplomom. No, on ima i brojne imigrante i starije osobe, dva segmenta stanovništva s nižim primanjima za koje gradski dužnosnici kažu da su najviše pogođeni recesijom.

San Francisko je preživio ranije krize, od Velike depresije 1930-ih do kraha internetskih kompanija 2001. godine. Prije jednog stoljeća grad je gotovo sravnjen zemljotresom i velikim požarom. Od njih se oporavio prilično brzo, a njegovi stanovnici kažu da i danas San Francisko, usprkos ekonomskim nedaćama, ostaje snažan.