Svijet
0

San Francisco se sprema za prosvjede zbog olimpijske baklje

FENA
U San Francisku su danas pojačane sigurnosne mjere uoči očekivanih masovnih prosvjeda u povodu prolaska olimpijske baklje kroz grad, jedinom mjestu u Sjevernoj Americi u kojem se baklja zaustavlja na svom putu oko svijeta do Pekinga, javljaju američke TV mreže.

Olimpijska baklja treba proći put od 137.000 km oko svijeta, što je najviše u olimpijskoj povijesti, što bi trebalo povećati zanimanje za Igre te promovirati Kinu kao domaćina. No aktivistima je prolazak baklje prilika da upozore da Kina krši ljudska prava na Tibetu te da ih zanemaruje i u Kini.

Danas popodne po lokalnom vremenu trkači, koji će pronijeti baklju duž 10-kilometarske trase u središtu San Francisca, suočit će se s prosvjednicima protiv kineske politike na Tibetu te zbog potpore Pekinga državnoj represiji u Darfuru i Mianmaru, javila je Hina.

No u San Franciscu, koji se ponosi titulom najliberalnijeg grada u SAD-u, neće nedostajati ni neobičnih prosvjednika, uključivo i nudiste koji pozivaju da se športaši na Olimpijadi vrate helenskoj tradiciji natjecanja bez odjeće.

Lokalni dužnosnici izjavljuju da podupiru različitost stajališta, ali su pojačali sigurnost nakon nasilnih prosvjeda koji su pratili baklju u Londonu i Parizu, te prosvjeda u ponedjeljak na kojima su na most Golden Gate postavljeni divovski transparenti na kojima se traži "Sloboda za Tibet".

Zbog sigurnosti već je promijenjena ruta trčanja i odustao je jedan od planiranih nositelja baklje, a lokalni The San Francisco Chronicle danas najavljuje da će trkači s bakljom biti "najzaštićeniji ljudi u gradu", okruženi s tri reda policajaca.

Policija kani štititi trkače s ne manje od tri sloja zaštite - policajci pješaci koji će trčati uz njih, policajci na biciklima i na motociklima, kako bi se spriječilo da se ponove neugodni pokušaji oduzimanja baklje u Parizu i Londonu u početku tjedna, piše list.

Trkače će pratiti i 60 policajaca na motociklima "harly-davidsonima", koji su obično u pratnji stranih državnika i drugih uglednika. Predviđena je i rezervna ruta prolaska baklje ako prosvjednici blokiraju glavnu od McCovey Covea do Aquatic Parka, a čak ni trkačima s bakljom nije rečeno koja je ruta konačna.

Uoči današnjih prosvjeda u San Franciscu je sinoć održano bdijenje uza svijeće za Tibet, na kojem su govorili južnoafrički borac za ljudska prava biskup Desmond Tutu i glumac Richard Gere, dugogodišnji aktivist za slobodu Tibeta. Pozvali su američkog predsjednika Georgea W. Busha i druge predsjednike država da bojkotiraju otvaranje Olimpijskih igara u Pekingu.