Udaljeni 300 kilometara
24

San Francisco izgleda poput Marsa dok se razorni požari šire Kalifornijom

Dž. L.
(Foto: EPA-EFE)
Zaljevsko područje Kalifornije osvanulo je poput Marsa, sa crveno-narandžastim nebom koje se nadvilo nad San Francsiscom, Oaklandom i Berkeleyjem usljed širenja razornih požara.

"Kada dim i pepeo postaju gušći u blizini šumskih požara, to može dovesti do potpunog odsustva sunčeve svjetlosti, čineći da sve izgleda poput gluhe noći", kazao je CNN-ov meteorolog Judson Jones.

Iako požari razaraju šumska područja na udaljenosti većoj od 300 kilometara od San Francisca, njihovo prisusustvo može se osjetiti u kalifornijskom zaljevu. Na drugim mjestima, poput Salema u Oregonu, stanovnici također svjedoče sličnom apokaliptičnom stanju.

[TWITTER]1303715600963792896[/TWITTER]

Stanovnici kažu da sve izgleda nerealno te da se osjećaju kao da su na drugoj planeti. Mnogi putem društvenih mreža pišu kako decenijama žive u San Franciscu, ali da nikada nisu svjedočili ovakvim prizorima.

Ogromni oblaci dima koji su se izdigli iznad Kalifornije dok bjesne šumski požari, doveli su do najdužeg niza pada kvaliteta zraka zabilježenog u ovom području. Već 25 dana zaredom stručnjaci upozoravaju stanovništvo na izuzetno štetne čestice u zraku.