Svijet
251

Samoubilački napadi u Saudijskoj Arabiji: U Medini poginule četiri osobe

Klix.ba
Foto: Twitte
(Foto: Twitter)
U Saudijskoj Arabiji u posljednja 24 sata dogodila su se dva samoubilačka napada, a u posljednjem, u blizini Poslanikove džamije u Medini, poginule su četiri osobe.

U ovom drugom najsvetijem mjestu za muslimane, bombaš samoubica je izveo samoubilački napad, a navodno su među poginulima i dvojica policijskih službenika, prenosi The Guardian.

Prema pisanju CNN-a, nekoliko osoba je povrijeđeno, ali se ne može sa sigurnošću tvrditi broj.

Televizijska kuća Network Al-Arabiya iz Saudijske Arabije navodi kako su se nakon napada na ulici u blizini Poslanikove džamije mogla vidjeti tijela koja leže na ulici, a pored njih su bili automobili u plamenu.

Policijski službenici i ekipe Hitne pomoći su bile na terenu, a vrlo brzo su se društvenim mrežama proširile fotografije i snimci samoubilačkog napada. Inače, Poslanikova džamija u Medini je druga džamija izgrađena u historiji i jedna od najvećih džamija na svijetu. Džamija se nalazi uz kuću u kojoj je živio poslanik Muhamed nakon povratka u Medinu. Džamija je služila kao središte zajednice, sud i vjerska škola.

Prethodno su dvije eksplozije potresle grad Qatif na istoku Saudijske Arabije u kome živi veći dio šiitske muslimanske manjine, rekli su svjedoci. Incident se dogodio samo nekoliko sati nakon što se bombaš samoubica raznio i pri tom ranio dvoje ljudi u blizini konzulata Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u gradu Jeddahua. Niko još nije preuzeo odgovornost za ovaj napad.

IDIL je od sredine 2014. godine izveo u Saudijskoj Arabiji seriju bombaških i oružanih napada u kojima je ubijen veliki broj ljudi, uglavnom pripadnika šiitske muslimanske manjine i pripadnika snaga sigurnosti.