Sve za ekonomiju
0

Samoa preskače dan u vremenu

FENA
Južnopacifička otočna država Samoa preskočit će jedan dan u vremenu kako bi unaprijedila svoju ekonomiju. Samoa će krajem godine preći na zapadnu stranu međunarodne datumske granice, što će joj omogućiti lakše poslovanje s Australijom i Novim Zelandom.

U ovom trenutku Samoa za australskim glavnim gradom kasni 21 sat, a za novozelandskim 23 sata. Od 29. decembra bit će sat vremena ispred Wellingtona i tri sata ispred Canberre.

Do ove promjene doći će 119 godina nakon što je Samoa prvi put "promijenila stranu". Tada je sa zapada prešla na istok kako bi poboljšala trgovinu sa Sjedinjenim Državama i Evropom.

Od tada je prošlo mnogo vremena i Samoi su najveći trgovinski partneri postali Australija i Novi Zeland. "U poslovanju s Australijom i Novim Zelandom sada gubimo dva radna dana sedmično“, kazao je samoanski premijer Tuilaepa Sailele Malielegaoi.

"Kad je kod nas petak, subota je na Novom Zelandu. Kad mi u nedjelju idemo u crkvu, u Sydneyju i Brisbaneu već rade", dodao je premijer.

Samoa se nalazi na otprilike pola puta između Novog Zelanda i Havaja. Na otočju površine 2.800 kvadratnih kilometara živi 180 hiljada stanovnika.