Na Crvenom trgu
0

Samo u Rusiji: Putin zajedno s poraženim kandidatima pjevao i slavio pobjedu

B. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Vladimir Putin se nakon pobjede na predsjedničkim izborima pozdravio s Rusima na Crvenom trgu u Moskvi, čime je osigurao još šest godina u Kremlju.

Pratili su ga i poraženi kandidati. Putin, izabran po peti put, u fokus je stavio aneksiju više ukrajinskih regija dok je gomila skandirala: "Rusija, Rusija!"

Koncert za 10. godišnjicu aneksije Krima

Aneksija Donbasa i Novorusije, odnosno regija koje se nalaze na istoku i jugoistoku Ukrajine, pokazala se puno težom i tragičnijom od aneksije Krima prije deset godina, priznao je Putin. "Ali svejedno smo to učinili!" glasno je izjavio.

"To je također veliki događaj u historiji naše države. Sada se razvijamo i koračamo zajedno, ruku pod ruku", rekao je dalje ruski predsjednik.

U ponedjeljak je na Crvenom trgu ispred Kremlja održan koncert povodom 10. godišnjice pripojenja Krima, koji je Putin pripojio Rusiji kršeći međunarodno pravo nakon što su opozicioni demonstranti u Kijevu svrgnuli proruskog predsjednika Viktora Janukoviča, koji je potom pobjegao u Rusiju.

S njim su bili i drugi predsjednički kandidati

Kako prenosi Kommersant, vidno zadovoljan Putin stigao je na Crveni trg u pratnji još tri predsjednička kandidata.

Jedan od njih, Leonid Slutsky, ponesen atmosferom, digao je ruke pred publikom kao da je pobijedio. Putin, koji je poznat po svojoj suzdržanosti, također nije obuzdao emocije te je s okupljenima glasno otpjevao rusku himnu.

Na sastanku je, prenosi agencija Interfax, objavio da je obnovljena željeznička veza između Rostova na jugozapadu Rusije i okupiranih gradova Mariupolja i Berdjanska.

U perspektivi bi se ta pruga trebala nastaviti do Sevastopolja na Krimu i postati alternativni pravac Krimskom mostu kojeg su Ukrajinci više puta djelomično oštetili tokom rata.

Na snimkama iz prijenosa uživo vidjelo se da je na događaj došlo mnogo ljudi koji su ispunili gotovo cijeli Crveni trg. Mnogi su nosili ruske zastave, dodaje Kommersant.