Svijet
0

Samo trećina Nijemaca vjeruje Merkelovoj

SRNA
Angela Merkel (Foto: Arhiv/AFP)
Angela Merkel (Foto: Arhiv/AFP)
Samo jedna trećina Nijemaca još vjeruje da Angela Merkel donosi ispravne odluke u vezi sa dužničkom krizom evrozone, rezultati su najnovijeg istraživanja, čime se ističe sve manja podrška domaće javnosti kancelarki.

Istraživanje agencije YouGov, čiji će rezultati biti objavljeni sutra u listu Bild pokazuje da 33 posto populacije podržava stavove Angele Merkel, dok je 48 posto protiv, što je udarac kancelarki koja će pokušati da osvoji treći mandat na saveznim izborima 2013.

Na pitanje u istraživanju da li strahuju za svoje ušteđevine 44 posto Nijemaca je odgovorilo potvrdno, prenosi Reuters.

Sredinom jula, prema istraživanju ZDF-Politbarometra, 63 odsto Nijemaca podržalo je način na koji Merkelova riješava krizu, iako većina smatra da je trebala bolje da objasni svoje odluke i politiku.

Prema drugom istraživanju, početkom jula agencije Infratest-ARD, 58 odsto ispitanika podržalo je politiku Angele Merkel, iako je 85 odsto očekuje da će se kriza pogoršati.

Merkelova je prilično demonizovana širom Evrope zbog oštrog stava prema krizi i zahtjevom za mjerama štednje u zamjenu za pomoć, ali je upravo zbog toga popularna kod kuće.

Evrozona ušla je u novu opasnu fazu posljednjih sedmica dok raste zabrinutpst da Grčka neće biti sposobna da ispuni uslove za dobijanje pomoći i kada španska i italijanska imovina našla se pod novim udarom tržišta što je izazvalo bojazni o povećanju troškova evropske dužničke krize za njemačke poreske obveznike.

Prošle sedmice, služba za investitore agencije Mudis izmjenila je svoja predviđanja za njemačku, Holandiju i Luksemburg sa negativnog na stabilno jer će Njemačka možda morati da poveća svoju podršku problematičnim državama.