SAD
0

Samo je Clinton manje popularan od Obame

FENA
Vašingtonski dopisnik Daily Telegrapha izvještava u petak o velikom padu popularnosti američkog predsjednika Baracka Obame.

Ankete javnog mnijenja pokazuju da Obama od jula mjeseca gubi podršku birača najvećom brzinom za jednog novoizabranog predsjednika još od 1953. godine kada su takva ispitivanja prvi put izvršena.

Podrška Obami u trećem tromjesečju pala je sa 63 posto na 53 posto, što znači da je među posljednjih devet američkih predsjednika samo Bill Clinton u ovoj fazi mandata imao manju podršku.

Republikanci osjećaju da je Obama postao ranjiv, pa se bivši potpredsjednik Dick Cheney ove sedmice ponovno pojavio u javnosti kritizirajući predsjednika SAD-a jer, kako je rekao, američkim vojnicima u Afganistanu nije dao jasnu misiju i ciljeve i što se plaši da donosi odluke o daljnjim potezima Washingtona u tamošnjem sukobu.

Daily Telegraph podsjeća da je Barack Obama ušao u Bijelu kuću s podrškom birača od 78 posto, a popularnost koju trenutno uživa je tek nešto viša od nivoa na kojem bi borba za reizbor predstavljala pravu muku.