Istraživanje
0

Samo 28% Amerikanaca odobrava Bushov rad

FENA
Američki predsjednik George W. Bush postavio je rekord koji bi vjerojatno radije izbjegao: najvišu stopu neodobravanja od bilo kojeg predsjednika SAD-a u 70-godišnjoj povijesti Gallupova instituta za ispitivanje javnog mnijenja.

U anketi dnevnog lista USA Today i Gallup Instituta, provedenoj 18/19. aprila, 28 posto Amerikanaca odobrava rad predsjednika Busha, a čak 69 posto ne odobrava. Stopa odobravanja izjednačena je s ranijim najnižim vrijednostima u njegovom mandatu, no stopa neodobravanja je najviša za bilo kojeg predsjednika nakon Franklina Delana Roosevelta.

Roosevelt je bio predsjednik SAD-a 1933.-1945. u vrijeme velike svjetske ekonomske krize i Drugoga svjetskog rata, i jedini u povijesti SAD-a s više od dva mandata (4).

Raniji rekord sa 67 posto neodobravanja držao je Harry Truman u januaru 1952. godine, kada su se SAD uplele u Korejski rat.

Bushov status pogoršao se s "kolapsom optimizma prema našem gospodarstvu", rekao je za USA Today od srijede Charles Franklin, politolog sa sveučilišta Wisconsin-Madison, koji je istraživao odobravanja predsjednika kroz povijest. Nezadovoljstvu birača doprinosi i stalni rast cijena benzina i val ovrha nad kućama.

George W. Bush nositelj je rekorda i na drugoj strani spektra: najviše stope odobravanja za nekog predsjednika u 70-godišnjoj povijesti Gallupa. U septembru 2001., u danima nakon terorističkih napada na SAD 11. septembra, stopa odobravanja Busha dosegla je 90 posto.

U drugom rekordu je postotak Amerikanaca koji kažu da je invazija Iraka bila greška u zadnjem ispitivanju dostigao 63 posto, najviše do sada.

Ocjene ukupnog Bushevog predsjedništva su opore. U razmjeru 69 prema 27 posto, ispitanici smatraju da je njegov mandat u Bijeloj kući bio neuspjeh, a ne uspjeh.

Bush je imao negativnu stopu odobravanja za vođenje zemlje gotovo za cijelog drugog mandata. Njegova stopa odobravanja nije dostigla 50 posto od maja 2005., a stalno je ispod 40 posto od septembra 2006.

Stajališta o Bushu drastično se razlikuju ovisno od stranačke pripadnosti. Među republikancima 66 posto odobrava, a 32 posto ne odobrava Bushovu politiku. Među demokratima neodobravanje je gotovo univerzalno - 91 posto, prenosi Hina.

Među neovisnim biračima 23 posto odobrava, a 72 posto ne odobrava način na koji Bush vodi zemlju.