Svijet
0

Samitu G-8 pridružile se čelnici iz najvećih zemalja u razvoju

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Klimatske promjene i trgovinska pitanja dominirali su drugim danom samita najvećih svjetskih ekonomskih sila u Italiji, kada su se čelnicima G-8 pridružili i čelnici vodećih zemalja u razvoju.

Domaćin samita talijanski premijer Silvio Berlusconi pozdravio je svjetske čelnike na drugom danu diskusija. Na dnevnom redu više manje ista pitanja kao i u srijedu - globalna finansijska kriza, okoliš, klimatske promjene i trgovina, izvještava dopisnica VoA-e.

Međutim, na današnjim razgovorima čelnicima G-8 su se pridružili čelnici tzv. skupine G-5 zemalja, koje predstavljaju vodeće ekonomije u razvoju – Kine, Indije, Brazila, Južnoafričke Republike i Mekiska. Međutim, za pregovarački stol pozvani su i predstavnici drugih zemalja i međunarodnih organizacija.

U pogledu klimatskih promjena čelnici su u srijedu postigli sporazum o novim ciljevima za ograničavanje ispuštanja stakleničkih plinova i pokušaju da se ograniči povišavanje temperature zraka za samo dva stupnja Celzijeva u odnosu na predindustrijsko razdoblje.

Objavljujući ovu odluku, premijer Berlusconi je naglasio potrebu da se u ovaj proces uključe i druge zemlje, posebno, Kina, Indija i Brazil. Po riječima talijanskog premijera, bilo bi kontraproduktivno ako bi Sjedinjene Države, Kanada, Japan i Evropa provele planirane ciljeve o smanjivanju ispuštanja stakleničkih plinova, a druge zemlje to ne bi učinile.

Čelnici G-8 su također istaknuli kako žele da ova organizacija bude znatno obuhvatnija i da se druge zemlje uključe u rasprave o globalnim pitanjima. Ta se izjava inače promatra kao sve veće shvaćanje da dok članice G-8 možda jesu najmoćnije zemlje svijeta, ipak ne mogu riješiti probleme kao što su globalna ekonomska kriza ili klimatske promjene bez pomoć drugih.

Na marginama samita u četvrtak se američki predsjednik Barack Obama susreo sa svojim brazilskim kolegom Luisom Inaciom Lula da Silvom, a teme su bile klimatske promjene, energija, političke krize u Hondurasu i Iranu ali i nogomet.

Predsjednik Lula je, naime, američkom predsjedniku poklonio dres brazilske nogometne reprezentacije s potpisima svih igrača provokativno ga podsjećajući na nedavni poraz američkih nogometaša u finalu Kupa Konfederacije, kada su Amerikanci nakon vodstva od 2 : 0 izgubili utakmicu 3 : 2. Obama je uzvratio da se "to više nikada neće ponoviti".