Bruxelles
0

Samit zemalja članica EU o vanjskoj politici

FENA
Foto: Arhiv/Reuters
Foto: Arhiv/Reuters
Čelnici zemalja članica Evropske unije okupit će se u četvrtak u Bruxellesu na jednodnevnom vanrednom samitu koji je uglavnom posvećen vanjskoj politici, odnosno odnosima EU-a sa strateškim partnerima.

Čelnici će također tokom radnog ručka razgovarati o jačanju koordinacije ekonomskih politika na čemu radi radna grupa na čelu s predsjednikom Evropskog vijeća Hermanomm Van Rompuyem.

Ne isključuje se ni rasprava o romskom pitanju, nakon što je Evropska komisija oštro napala Francusku zbog diskriminacije pripadnika te etničke grupe.

Raspravi o vanjskoj politici prisustvovat će i ministri vanjskih poslova zemalja članica.

"Evropska unija i njene zemlje članice moraju djelovati strateški, na temelju dobro definiranih interesa i ciljeva kako bi Evropa mogla imati odgovorajuću ulogu na međunarodnoj sceni, ističe Herman Van Rompuy u pismu kojem čelnike zemalja članica poziva na samit.

"Naravno, ne očekujem da ovaj sastanak izradi potpuno operativnu strategiju. Ono što zauzvrat želim jest da postavimo dobre temelje i definiramo metode za budućnost. Mi smo na početku procesa u kojem će Evropsko vijeće redovnije razmatrati međunarodne odnose kako bi definiralo ključne poruke o strateškim ciljevima i načinima njihove realizacije", dodaje Van Rompuy.

Predsjednik Evropskog vijeća zauzima se za više jedinstva u evropskoj vanjskoj politici.

"Moramo jasno dati do znanja našim partnerima da stajališta koja branimo na bilateralnim sastancima imaju podršku svih 27 zemalja članica na nivou njihovih šefova država ili vlada i da to nisu samo stajališta evropskih institucija, ističe predsjednik Evropskog vijeća.

U sljedećih nekoliko mjeseci Evropsku uniju čeka nekoliko samita s njenim strateškim partnerima. U oktobru je na redu sastanak na vrhu s Kinom i Južnom Korejom, u studenom sa Sjedinjenim Državama, a krajem godine s Indijom.

Iako nije na dnevnom redu, na rubu sastanka moguća je rasprava o francuskoj odluci o deportaciji Roma u Rumuniju i Bugarsku, zbog čega je Evropska komisija zaprijetila Parizu da će pokrenuti postupak pred Evropskim sudom pravde.

Čelnici bi trebali također donijeti odluku o pomoći Pakistanu, koji je u augustu pogođen katastrofalnim poplavama. Također bi mogli pokušati uvjeriti talijanskog premijera Silvija Berlusconija da dopusti potpisivanje sporazuma o slobodnoj trgovini s Južnom Korejom.

Italija je jedina članica EU-a koja se protiv tom sporazumu, bojeći se za svoju automobilsku industriju.