Svijet
0

Samit u Limi: EU i Latinska Amerika o jačanju trgovinskih odnosa

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Čelnici EU-a i zemalja Latinske Amerike održali su tijekom dvodnevnog summita u glavnom gradu Perua Limi razgovore o jačanju međusobne trgovinske suradnje na kojima nije postignut veliki napredak, javljaju u nedjelju svjetske novinske agencije.

Pregovori su održani drugog dana sastanka čelnika država i vlada Latinske Amerike na kojem su sudjelovali najviši dužnosnici EU-a. Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso i Janez Janša, premijer Slovenije koja trenutno predsjedava EU-om, te njemačka kancelarka Angela Merkel, sudjelovali su na petom summitu Europske unije i Latinske Amerike i Kariba (EU-LAC) u petak i subotu u glavnom gradu Perua.

Na sastanku na vrhu se raspravljalo o globalnim izazovima poput siromaštva, nejednakosti, održivog razvoja, klimatskih promjena, zaštite okoliša i energetike.

Na razgovorima je postignut napredak s Meksikom i zemljama središnje Amerike i Anda, ali su pregovori s trgovinskim blokom Mercosurom, koji okuplja Brazil, Argentinu, Paragvaj i Urugvaj, ostali bez rezultata

Meksiko i EU su priopćili da žele produbiti svoje strateško partnerstvo pokrenuto 2000. godine koje uključuje periodični politički dijalog na visokoj razini i sporazum o slobodnoj trgovini.

"U tom okviru mi ćemo ojačati našu političku i gospodarsku suradnju", rekao je Barroso, prenosi agencija AFP.

Dodatna suradnja će "pridonijeti izgradnji boljeg svijeta" u kojem će prevladati zajedničke vrijednosti, rekao je meksički predsjednik Felipe Calderon.

Govoreći o rezultatima summita u Limi, peruanski predsjednik Alan Garcia rekao je da su se zemlje sudionice dogovorile da će svaka zemlja pojedinačno pregovarati s Europskom unijom, a ne kao blok.

EU i južnoameričke zemlje morat će se zadovoljiti samo "potvrdom svoje predanosti nastavku pregovora", rekao je Alfredo Chiaradia, visoki dužnosnik argentinske vlade.