Bush zadovoljan napretkom
0

Samit skupine G-20 nastavio s radom

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Američki predsjednik George Bush izjavio je u subotu da je na svjetskom ekonomskom samitu postignut napredak i da su se čelnici skupine G-20 okupljeni u Washingtonu približili sporazumu o boljem otkrivanju riskantnih ulaganja i slabih točaka u regulaciji finansijskih tržišta.

U izjavi koju je dao prije početka razgovora čelnika G-20 u subotu, Bush je rekao da kriza nije dovršena i da još puno treba učiniti kako bi do toga došlo. Bush je kazao da je među sudionicima summita, koji su se u petak navečer sastali na radnoj večeri u Bijeloj kući, vođena otvorena rasprava, ta kako je zadovoljan što su u njoj reafirmirana "načela otvorenog tržišta i slobodne trgovine".

Također je upozorio na opasnost da u suzbijanju krize zemlje posegnu za protekcionističkim mjerama.

"Zadovoljan sam što smo razgovarali o daljnjim koracima, kako bi osigurali da se takve krize ne ponavljaju u budućnosti. Jedna od opasnosti tokom kriza poput ove jest da ljudi počnu primjenjivati protekcionističku politiku", rekao je Bush uoči nastavka skupa.

Američki predsjednik je u subotu u 9.00 sati, po lokalnom vremenu, čelnike zemalja G-20 dočekao u zgradi Nacionalnog muzeja graditeljstva, gdje se danas održava petosatna rasprava iz zatvorenih vrata o mjerama za suzbijanje globalne finansijske i gospodarske krize, te za bolji nadzor i regulaciju svjetskog finansijskog sistema.

Po završetku rasprave, koja bi trebala trajati oko pet sati, najavljeno je objavljivanje zajedničke izjave summita G-20, te izjava za novinare predsjednika Busha u 15.00 sati (21:00 CET).

Britanski premijer Gordon Brown izjavio je da su čelnici G-20 suočeni sa "složenim" pregovorima, te je također pozdravio dosadašnji napredak.

"Mislim da je očito važno danas donijeti odluke o tome što se može poduzeti. U ovome trenutku ima puno zemalja s vlastitim interesima i vlastitim političkim usmjerenjima koji će se morati promijeniti", izjavio je Brown.

Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je novinarima da će čelnici postići konsenzus oko plana "koji uključuje gotovo 50 mjera koja trebaju biti primjenjene do kraja ožujka 2009.". Cilj je, po njezinim riječima da "svi sudionici na tržištu, svi proizvodi i sva tržišta budu stvarno regulirana i nadzirana".

Čelnici skupine G-20, koja okuplja najrazvijenije zemlje svijeta (G-7) i nova gospodarstva poput Kine, Indije, Brazila, Rusije i Južne Koreje, te daje 90 posto svjetskog BDP-a, trebali bi odobriti mjere koje bi svjetski financijski sustav učinile odgovornijim prema ulagačima i transparentnijim prema regulatorima, kazali su diplomatski izvori.

Također bi se poboljšao nadzor međunarodnih tržišta i ojačala pravila koja određuju kako financijske tvrtke vrednuju svoju imovinu, što je jedna od slabosti djelomice odgovorna za sadašnju krizu, kazali su dužnosnici pod uvjetom anonimnosti, jer okupljeni predsjednici država ili vlada tek trebaju odobriti te mjere.

Dok bi plan mjera koje se dogovaraju ojačao nadzor osjetljivih svjetskih finansijskih tržišta, on ne bi osigurao sveobuhvatni paket strogih propisa kako bi željele neke evropske zemlje, kazali su izvori.

Čelnici G-20 u zajedničkoj bi izjavi također trebali pozvati na uspostavu "sistema ranog upozoravanja" na slabosti koje donose probleme u finansijskom sistemu, poput onih na američkom tržištu nekretnina i finacijskim derivatima povezanim s njim, koji su u izazvali sadašnju krizu, prenosi Hina.

U petak su čelnici Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Foruma finansijske stabilnosti (FFS), koji okuplja guvernere centralnih banaka i glavne finansijske regulatore, najavili suradnju na "uvježbavanju ranog upozoravanja" kako bi otkrivali slabosti finansijskog sistema. Novi "kolegij supervizora" okupljao bi globalne regulatore sa zadaćom da nadziru vodeće finansijske institucije.

Održavanje drugog summita G-20, na kojem bi se razradile dogovorene mjere, predviđa se u rano proljeće, nakon što novi američki predsjednik Barack Obama, koji ne sudjeluje na summitu, u januaru stupi na dužnost.

Činjenica da se summit u Washingtonu održava usred procesa prijenosa vlasti na novu američku administraciju, smatra se jednom od njegovih najvećih slabosti, a američki mediji s time povezuju skromna očekivanja od njegovih rezultata.