Plinska kriza
0

Samit šest istočnoevropskih zemalja u Kijevu

FENA
Čelnici nekoliko istočnoevropskih zemalja razgovarat će u petak u Kijevu o prekidu isporuka ruskog gasa Evropi preko Ukrajine, saopćeno je u Bratislavi i Kijevu.

Na sastanku će učestvovati predsjednici Ukrajine, Litvanije, Poljske i Slovačke, Viktor Juščenko, Valdas Adamkus, Lech Kaczynski i Ivan Gašparovič, kao i premijerka Moldavije Zinaida Grečani, najavili su uredi Gašparoviča i Juščenka.

Očekuje se dolazak čelnika još jedne zemlje koja se graniči s Ukrajinom, ali njegov dolazak zasad još nije potvrđen, niti je rečeno o kojoj se zemlji radi, prenio je Reuters.

Sastanak u Kijevu održava se uoči sutrašnjeg samita u Moskvi zemalja uvoznica ruskog gasa i tranzitnih zemalja.

Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev pozvao je u četvrtak uvečer na samit lidere evropskih zemalja, kao i predsjedavajućeg EU-a, češkog premijera Mireka Topolaneka, i predsjednika Evropske komisije Josea Manuela Barrosa.

Također u subotu u Moskvi treba da se sastanu i ruski premijer Vladimir Putin i njegova ukrajinska koleginica Julija Timošenko.

"Radi razmatranja adekvatnih koraka, premijeri su se dogovorili da održe radni sastanak u Moskvi 17. januara", izjavio je u četvrtak Putinov glasnogovornik Dmitrij Peskov.