Svijet
0

Samit SAD-a, Japana i Australije

FENA
Sidney
Sidney
Sjedinjene Države, Japan i Australija prvi put će održati sastanak na vrhu na kome će raspravljati o nuklearnim ambcijama Sjeverne Koreje i naglom jačanju oružanih snaga Kine, potvrđeno je u Tokiju.

Vođe triju zemlje će se sastati tokom samita azijsko-pacifičkih zemalja koji 8. septembra počinje u Sydneyu.

Zvanično se najavljuje da je cilj ovog razgovora na vrhu da se ojača sigurnosna saradnja triju zemlje u azijsko-pacifičkoj regiji.

"O mnogim pojedinostima se tek treba dogovoriti, ali se nadamo da će sastanak učvrstiti daljnju sigurnosnu saradnju u regiji između tri zemlje", prenose agencije izjave zvaničnika japanske vlade.

Australija i Japan, tradicionalni saveznici SAD-a, u martu su se dogovorili da prošire saradnju u borbi protiv terorizma i u sprečavanju širenja oružja za masovno uništavanje.

Prema otkrićima japanske štampe, lideri SAD-a, Japana i Australije će na predstojaećem samitu zatražiti od Kine da osigura "transparentnost" u jačanje svojih oružanih snaga.

U Pekingu tvrde da će u 2007. godini povećati vojni budžet s 18 na 45 milijardi dolara, dok američki obavještajni izvori procjenjuju da se navodno radi o sumi od 85 do 125 milijardi dolara.