Smanjili razlike u stavovima
0

Samit Rusija-EU: Putin i evropski zvaničnici međusobno se kritizirali

FENA
Ruski predsjednik i čelnici Evropske unije (EU) nisu uspjeli smanjiti međusobne razlike u stajalištima oko Sirije, useljavanja i niza drugih pitanja na samitu u petak u Bruxellesu koji je obilježila međusobna iritacija zbog pitanja energetske politike.

Nakon višesatnih razgovora predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso očitao je predsjedniku Vladimiru Putinu javnu lekciju braneći propise EU-a u energetici, a ruski je čelnik uzvratio rekavši mu da je "emotivan" i "u krivu".

Analitičari su upozorili da su mali izgledi da se na sastanku, održanom za Putinovog prvog posjeta nakon njegovog izbora u maju, postigne napredak u glavnom spornom pitanju energetike koje već dugo narušava odnose EU-a i Rusije.

Rusija je ljuta zbog nastojanja EU-a da liberalizira svoje energetsko tržište i prisili najveće dobavljače, poput ruskog državnog Gazproma, da prodaju svoju infrastrukturu kako bi se spriječilo da nadziru i distribucijsku mrežu.

Ranije u petak Putin je zakon EU-a o energetici nazvao "neciviliziranim".

"Naravno da EU ima pravo donijeti bilo koju odluku, no kako sam spomenuo... zaprepašteni smo činjenicom da je toj odluci dana retroaktivna snaga", rekao je Putin referirajući se na činjenicu da se propisi primjenjuju i na postojeće plinovode.

Iako je energetika najosjetljivije pitanje za Rusiju, dug popis spornih pitanja uključuje i spor oko trgovine, kritike EU-a zbog odnosa Rusije spram građanskih sloboda i vizni režim. Rusija se također spori sa zapadnim državama oko sukoba u Siriji u kojoj je od početka pobune protiv predsjednika Bašara al-Asada ubijeno više od 40.000 ljudi. Putin smatra da se treba postići sporazum o zaštiti interesa svih vjerskih i etničkih skupina, kako bi se nakon toga postigao trajan i održiv dogovor u Siriji. "Svi su zainteresirani za zaustavljanje krvoprolića i nasilja", rekao je.

Putina su na dolasku na samit EU-a i Rusije, koji se održava dva puta godišnje, dočekale četiri žene golih grudi koje su protestovale protiv ograničavanja građanskih sloboda u Rusiji i vikale "Putin idi u pakao".