Teheran
0

Samit predsjednika Irana, Afganistana i Pakistana

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Predsjednici Irana, Afganistana i Pakistana počeli su u nedjelju u Teheranu razgovore o načinima borbe protiv terorizma, trgovine drogom i drugim regionalnim sigurnosnim problemima.

Jednodnevni samit, koji je dio napora na jačanju saradnje između tri susjeda, podudario se s ofanzivom koju su pokrenule pakistanske snage sigurnosti ovog mjeseca kako bi zaustavile širenje talibanske pobune na sjeverozapadu zemlje, javio je Reuters.

Afganistan, u kojem je nasilje dramatično poraslo u protekle dvije godine usprkos razmještanju većeg broja američkih i ostalih stranih vojnika, također se bori protiv talibanskih militanata.

Iranski predsjednik Mahmoud Ahmadinejad domaćin je svojim kolegama Asifu Ali Zardariju i Hamidu Karzaiju na sastanku u sjevernom Teheranu.

"Predsjednici triju zemalja raspravljat će o sigurnosnim pitranjima i obnovi Afganistana", javila je iranska državna televizija IRIB.

Iranska TV-stanica Press javila je da će oni također razgovarati o borbi protiv trgovine opijumom, koja pomaže finansiranju talibana.

U Kabulu su se prošlog mjeseca njihovi ministri vanjskih poslova dogovorili da se ponovo sastanu ovog mjeseca u okviru napora na borbi protiv terorizma i stabilizacije Afganistana.

Sjedinjene Američke Države tvrde da žele proširiti svoj angažman i s Iranom i s Pakistanom u okviru regionalnog pristupa borbi protiv jačanja talibanskih militanata širom južnoga i istočnog Afganistana.