Karel Schwarzenberg
0

Samit Kina - EU 20. maja

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Evropska unija očekuje da će se samit s Kinom održati 20. maja, nakon što je prošlogodišnji samit odgođen zbog spora oko Dalaj lame, objavilo je češko predsjedništvo EU-a.

Upitan hoće li se samit s Kinom održati 20. maja, češki ministar vanjskih poslova Karel Schwarzenberg potvrdio je u petak, na rubu ministarskog sastanka EU-a u Češkoj, da hoće, javio je Reuters.

Kina je prošle godine odgodila samit s EU-om, koji se trebao održati 1. decembra, zbog odluke francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja, tadašnjeg predsjedatelja EU-om, da se sastane s Dalaj lamom.

Evropska povjerenica za vanjske odnose Benita Ferrero-Waldner, koja boravi u službenom posjetu Pekingu, pozvala je u ponedjeljak kinesku vladu da nastavi pregovore s Dalaj lamom, pozdravivši memorandum Tibetanaca u egzilu o autonomiju.

  • Kinezi su dugo željeli pisano stajalište, kazala je Ferrero-Waldner, govoreći o tibetanskom prijedlogu iznesenom na zadnjem krugu pregovora u novembru.

  • Najvažnije je što je sada jasno da kineska suverenost i teritorijalna cjelovitost nisu ugroženi, kazala je novinarima nakon razgovora s kineskim dužnosnicima.

Priznala je ipak da dvije strane nisu približile stajališta.

Ferrero-Waldner pozvala je Kinu da iskoristi priliku koju pružaju pregovori istaknuvši da je Dalaj lama zagovornik mira i "srednjeg puta", to jest pregovora s Kinom o autonomiji a ne punoj neovisnosti Tibeta.

Kina Dalaj lamu optužuje da je separatist koji želi uspostaviti "veliki Tibet" koji bi obuhvatao i kineska područja u kojima živi tibetanska manjina.

Optužbe temelji na tibetanskom memorandumu koji poziva na uspostavu vlade za pet miliona Tibetanaca koji žive u povijesnim granicama Tibeta, što uključuje kineske pokrajine koje s njime graniče. Ta vlada bila bi nadležna ne samo za religiju, kulturu, obrazovanje i privredu nego i za sigurnost i vladavinu prava.

Kada bi se novi krug pregovora mogao održati nije poznato. Kineska vlada spremna je pregovarati samo o sudbini Dalaj lame a ne o autonomiji.

Ferrero-Waldner razgovarala je u Pekingu o privrednoj krizi te o borbi protiv klimatskih promjena, javile su agencije.

Ocijenila je da je prerano da predstojeći samit G20 u Londonu (2.aprila) raspravlja o kineskom prijedlogu o uspostavi nove svjetske valute te povećanju uloge Kine u MMF-u.

  • Suglasili smo se da u vrijeme svjetske krize ne bi smjelo biti protekcionizma, kazala je.

Ferrero-Waldner potpisala je s kineskim dužnosnicima ugovor o osnivanju Instituta za čistu i obnovljivu energiju, koji će EU financirati s deset miliona eura.

Institut će voditi vodeće evropske i kineske akademske institucije, a okupljat će stručnjake za obnovljivu energiju. Godišnje će primati stotinjak studenata.