Nicolas Sarkozy
0

Samit G8 nema smisla bez Kine i Indije

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy ocijenio je da skup Grupe osam (G8) više ne može da se održava bez prisustva državnika Narodne Republike Kine i Indije, kao i predstavnika Afrike i Južne Amerike.

"Vjerujem da nije razumno ujediniti G8 , kako bi se rješavala velika svjetska pitanja, zaboravljajući Kinu, sa milijardu i 300 miliona stanovnika i ne pozivajući Indiju, sa milijardu stanovnika, kao ni jednu arapsku, afričku i latinoameričku zemlju", izjavio je predsjednik Sarkozy, uoči sutrašnjeg otvaranja samita osam najrazvijenijih zemalja svijeta u Japanu.

Osnovan 1975. godine klub najvećih ekonomskih sila je u početku okupljao šest zemalja: Sjedinjene američke države, Njemačku, Japan, Veliku Britaniju, Francusku i Italiju, da bi potom bio proširen na Kanadu i Rusiju.

Domaćin prvog samita bio je francuski predsjednik Valéry Giscard d'Estaing.

"To nije razumno, nije pravedno, svijet je multipolaran", ocijenio je Sarkozy u subotu, na skupu desničarske partije Unija za narodni pokret posvećenom Evropi.

"Ne može osam zemalja da kaže: 'riješićemo svjetska pitanja", rekao je francuski predsjednik, ocjenjujući da "ukoliko želimo mir i razvoj u svijetu, potrebno je da svi budu pozvani", na samit.

"Ne pristajem da kontinent od milijardu stanovnika kao što je Afrika nema ni jednu zemlju koja ga predstavlja oko stola velikih ovog svijeta", zaključio je Sarkozy.