Svijet
0

Samit G20 glavna tema britanske štampe

FENA
Predstojeći samit G20 u Londonu je i danas glavna tema pisanja britanske štampe.

Sunday Times i Sunday Telegraph na svojim naslovnim stranama objavljuju da je Brownov plan o finansijskom stimulansu od preko dva triliona dolara, kojim bi navodno bila okončana recesija, a koji je trebalo da predstavi na predstojećem samitu, procurio u njemačku štampu.

Ovo predstavlja veliku neprijatnost za britanskog premijera i sumnja se da je ovo djelo nekih ljudi iz njemačke vlade koji žele da sabotiraju samit, piše Telegraph, dok Times prenosi izjavu Angele Merkel: "Nikome neću dozvoliti da mi kaže da treba da potrošimo još novca".

Ovom stavu njemačke kancelarke se pridružuju i španski ministar finansija, kao i francuski predsjednik Sarkozy, koji je juče izjavio da je radikalna reforma kapitalizma mnogo potrebnija nego poreske olakšice.

Napad evropskih lidera na plan britanskog premijera predstavlja istovremeno i poraz za američkog predsjednika Obamu, koji se očajnički nada da će i druge velike ekonomije slijediti njegov 800 milijardi dolara vrijedan plan finansijskog stimulansa.

Observer, u svom uredničkom komentaru, kaže da uprkos cinizmu koji prati predstojeći samit on ima šansu da donese velike promjene. List upozorava da svjetski lideri ne bi trebalo da pokušaju da "vrate sat unazad" i zadovolje finansijska tržišta, jer tako rizikuju da sadašnji bijes javnosti pretvore u dugoročan politički problem.

Sunday Telegraph u svom uredničkom komentaru izražava određenu zebnju da bi ogorčenje javnosti ponašanjem finansijskog sektora moglo da preraste u opasan revolt protiv "sistema". Stoga samit G20 mora da iznađe moralno opravdanje za opstanak kapitalizma, kao i dalje jedinog prihvatljivog ekonomskog modela.