{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Samit EU u četvrtak i petak u Bruxellesu

F
18.3.2009. u 12:16
0
0
Samit EU u četvrtak i petak u Bruxellesu
0
Samit EU u četvrtak i petak u Bruxellesu
Foto: Reuters
Čelnici zemalja članica Evropske unije okupit će se u četvrtak i petak na samitu u Bruxellesu na kojem će glavna tema biti evropski odgovor na finansijsku i gospodarsku krizu.
Neposredno prije samita EU-a tradicionalno će se okupiti i čelnici EU-a koji dolaze iz redova Evropske narodne stranke (EPP). Na samitu EPP-a sudjeluju i predsjednici Europske komisije Jose Manuel Barroso i EP-a Hans-Gert Poettering.

Samit EU-a počinje u četvrtak susretom čelnika zemalja članica s predsjednikom Evropskog parlamenta Hansom-Gertom Poetteringom, a nakon toga slijedi prvi radni sastanak na kojem će se razgovarati o srednjoročnoj i dugoročnoj energetskoj sigurnosti i klimatskim promjenama.

Čelnici EU-a pokušat će dogovoriti zajednički odgovor na finansijsku i gospodarsku krizu kako bi s dogovorenim stajalištem EU mogla nastupiti na predstojećem samitu najrazvijenijih zemalja svijeta G20 u Londonu 2. aprila.

Češki premijer i predsjedatelj Evropskog vijeća Mirek Topolanek u pozivnom pismu svojim kolegama ističe da je potrebno osigurati ponovni protok novca za gospodarstvo.

"Morat ćemo razmotriti što treba učiniti da krediti ponovno poteknu i koje pouke za budućnost treba izvući iz ove krize", stoji u pismu Mireka Topolaneka.

Njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Nicolas Sarkozy poslali su zajedničko pismo premijeru Topolaneku u kojem se zauzimaju za jedinstveni europski odgovor kako bi se "iskoristila povijesna prigoda da se riješe uzroci sadašnje krize na summitu G20 u Londonu". Merkel i Sarkozy ističu da je "prvi prioritet izgradnja nove svjetske finansijske arhitekture", prenijela je Hina.

Čelnici EU-a će se zauzeti za udvostručenje kapitalnih sredstava Međunarodnog monetarnog fonda, koji bi trebao pomoći u borbi protiv recesije.

Prema svim naznakama, ne treba očekivati da će EU ponuditi novi paket fiskalnih poticaja, za što se u borbi protiv globalne krize zauzimaju Sjedinjene Države, nego će inzistirati na strožoj regulaciji finansijskih tržišta.

Prema podacima Evropske komisije, ukupni fiskalni poticaji koji su namijenjeni za oživljavanje gospodarstva u EU dosegnut će između 3,3 i 4 posto BDP-a. U to ulaze i socijalna davanja koja se automatski povećavaju u gospodarskim krizama zbog porasta nezaposlenosti.

Čelnici EU-a pokušat će postići dogovor o investiranju 5 milijardi eura, koji su ostali nepotrošeni u evropskom proračunu, u infrastrukturne projekte i širokopojasni internet.
Paralelno sa sastancima čelnika EU-a, sastat će se i ministri vanjskih poslova te ministri financija zemalja članica.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: