Svijet
0

Samit EU - Rusija o energetici, Iranu, Kosovu

FENA
Samit Evropske unije i Rusije, koji će u četvrtak biti održan u ruskom gradu Sočiju, bit će posvećen pitanjima energetike, Irana, Bliskog istoka i zapadnog Balkana, pri čemu se očekuje da će u okviru razmatranja ovoga posljednjeg pitanja jedna od glavnih tema biti budući status Kosova.

«Rusija igra važnu ulogu u Kontakt grupi... Ona je uključena u sve aktivnosti vezane za razgovore o budućem statusu Kosova», izjavila je u srijedu Tanjugu u Bruxellesu Christina Gallach, glasnogovornica visokog predstavnika EU za vanjsku politiku i sigurnost Javiera Solane.

Moskva i Bruxelles će razgovarati i o referendumu o nezavisnosti u Crnoj Gori, rekla je Gallach, dodajući da će se regionalna pitanja poput Irana, Bliskog istoka, Ukrajine i Bjelorusije također naći na dnevnom redu samita.

Jedna od ključnih tema bit će pitanje novog partnerstva EU i Rusije s obzirom na činjenicu da uskoro ističe važnost 10-godišnjeg Sporazuma o partnerstvu i saradnji (1997-2007).

U Sočiju će se razgovarati i o energetskim odnosima, jer je Rusija jedan od ključnih izvoznika energetskih proizvoda na tržište EU.

Predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso izjavio je da je kriza vezana za transport gasa preko Ukrajine, koja je izbila početkom ove godine, kao i nova debata u okviru EU o budućoj energetskoj politici «naglasila značaj dobrih odnosa EU i Rusije u domenu energetike».

U razgovorima Moskve i Bruxellesa bit će riječi i o zajedničkim poduhvatima u domenu ekonomije, istraživanja i obrazovanja, kao i o zajedničkoj vanjskoj i sigurnosnoj politici.

Osim Solane i Barrosa, na samitu u Sočiju bi trebalo da učestvuje i Wolfgang Schuessel, kancelar Austrije, zemlje koja trenutno predsjedava Evropskom unijom.