Svijet
0

Samit EU o krizi na Kavkazu

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Francuski zvaničnici kažu da će s vanredno zakazanog samita Evropske unije o krizi u odnosima Gruzije i Rusije, koji se u ponedjeljak održava u Bruxellesu, Moskvi biti poručeno da je njena odluka da prizna nezavisnost gruzijskih secesionističkih oblasti Južne Osetije i Abhazije neprihvatljiva.

Zvaničnik francuskog Ministarstva vanjskih poslova Eric Chevalier rekao je za BBC da će Evropska unija uz to temeljito razmotriti svoje odnose s Rusijom.

Kada je o Gruziji riječ, Chevalier kaže da je potrebno da Evropska unija, bar u humanitarnoj ulozi, bude prisutna u toj zemlji, ali je isključio svaku raspravu o ulasku Gruzije u EU, rekavši da ovo nije pravi trenutak za to.

Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev izjavio je da je odluka Rusije da prizna nezavisnost gruzijskih secesionističkih oblasti Južne Osetije i Abhazije neopoziva.

Medvedev je, uoči hitno sazvanog samita Evropske unije posvećenog krizi u Gruziji, koji počinje u ponedeljak, upozorio da je Moskva spremna da uzvrati na sankcije koje bi Evropska unija eventualno mogla da uvede Rusiji.

Govoreći na ruskoj televiziji, predsjednik Medvedev je najavio da će njegova zemlja osigurati vojnu i ekonomsku pomoć Južnoj Osetiji i Abhaziji.

U redovima Evropske unije su se, u međuvremenu, pred sastanak na vrhu pojavile pukotine u poziciji prema krizi na Kavkazu; dok Velika Britanija predlaže potpuno revidiranje odnosa s Rusijom, Nemačka poziva ostale članice evropske dvadesetsedmorice da se uzdrže od daljnje eskalacije.

Britanski premijer Gordon Brown je, u intervjuu za londonski nedeljni list Observer, rekao da neprijateljski stav Rusije prema Gruziji sugerira da ta zemlja još uvijek ne prihvata novu realnost Evrope, nakon raspada Sovjetskog saveza.

On apelira na EU da napravi funadamentalnu reviziju odnosa s Rusijom kako bi spriječila daljnju "rusku agresiju", a smatra i da bi zemlje EU trebalo da smanje svoju zavisnost od ruskih energenata.

Njemačka je, međutim, optužila i Rusiju i Gruziju za jednostrane akcije koje su doprinijele produbljavanju krize.

Njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier kaže da EU mora imati jaču ulogu u sprečavanju daljnje eskalacije.

Ruski ambasador u Britaniji Jurij Fedetov rekao je BBC-u da bi uvođenje sankcija protiv Rusije nanijelo veću štetu EU nego njegovoj zemlji.