|

Samit EU bez konsensuza o zaključcima

Samit EU bez konsensuza o zaključcima
0
F
FENA
10.3.2017. u 15:29
5
komentara
0

dijeljenja
Samit EU bez konsensuza o zaključcima Foto: EPA
Evropsko vijeće priznalo je u petak da države članice nisu uspjele da postignu saglasnost oko zaključaka samita "iz razloga nevezanih s njegovom suštinom".
"Evropsko vijeće raspravljalo je o predloženom dokumentu. Njega je podržalo 27 država članica, ali nije postignut konsensuz iz razloga nevezanih s njegovom suštinom", navodi se u zaključku proljetnog samita EU, objavljenog uime predsjednika Evropskog vijeća, a ne samog Vijeća.

Priznajući tešku situaciju u odnosima između zemalja članica, njemačka kancelarka Angela Merkel ipak je zauzela pozitivan ton prema napretku ostvarenom na polju sigurnosne i odbrambene politike na samitu.

"Saglasili smo se kako je bitno da odbrambena politika EU treba biti komplementarna NATO-u, treba je osnažiti", izjavila je Merkel novinarima nakon samita.

Čelnici su raspravljali o tome kako bi EU trebala funkcionirati u budućnosti i kako da održe jedinstvo u jeku teških političkih i migracijskih pritisaka tokom dvodnevnog samita.

Vjeruje se da je Poljska, nezadovoljna zbog reizbora Donalda Tuska za predsjednika Evropskog vijeća, odbila dati svoj pristanak zaključcima.

Tusk je u četvrtak dobio još jedan mandat uprkos protivljenju njegove domovine Poljske.

Poljska je ranije predložila poslanika Evropskog parlamenta Jaceka Saryusza-Wolskog na Tuskov položaj.

Nakon što je Tusk reizabran, Poljska premijerka Beata Szydlo objavila je da će blokirati zaključke samita.

"Neću prihvatiti zaključke samita jer samit neće biti validan", izjavila je Szydlo na konferenciji za novinare u četvrtak, prenosi Xinhua.
Prijavi grešku


Komentari (5)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...