{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Samit Bush-Putin: Bez saglasnosti o štitu, ali intenziviranje dijaloga

F
6.4.2008. u 15:58
0
0
Samit Bush-Putin: Bez saglasnosti o štitu, ali intenziviranje dijaloga
0
Samit Bush-Putin: Bez saglasnosti o štitu, ali intenziviranje dijaloga
Foto: AFP
Američki i ruski predsjednik, George Bush i Vladimir Putin, na svom sastanku u nedjelju nisu uspjeli usaglasiti stajalište oko postavljanja američkog proturaketnog sustava u Evropi, ali su dogovorili intenziviranje dijaloga u budućim rusko-američkim odnosima.
Rusija nije odustala od protivljenja američkim planovima da postave elemente proturaketnoga štita u Poljskoj i Češkoj smatrajući da bi taj štit predstavljao prijetnju ruskoj nuklearnoj sigurnosti.

"Ruska strana jasno je rekla da se ne slaže s odlukom o lokacijama u Poljskoj i Češkoj i ponovila je svoj prijedlog alternative", kaže se u završnoj izjavi objavljenoj nakon sastanka Busha i Putina u Sočiju.

Dvojica predsjednika, kojima obojici uskoro ističe mandati, izrazila su želju da "intenziviraju" dijalog o pitanjima raketnoga štita i o novim američkim prijedlozima koji bi mogli ublažiti ruske strahove, navodi se u deklaraciji.

Sjedinjene Države i Rusija zainteresirane su za stvaranje sustava borbe protiv potencijalne raketne prijetnje, rekli su Bush i Putin.

Ruski predsjednik izrazio je "oprezni optimizam" o mogućnosti da Rusija i Sjedinjene Države jednom riješe spor oko plana Washingtona da postavi raketni štit u Rusiji susjednim zemljama.

"Neću kriti da je jedno od najtežih pitanja bio i ostao raketni štit u Evropi", rekao je Putin.

"Naš se temeljni odnos prema tome američkom planu nije promijenio", rekao je Putin na konferenciji za novinare s američkim predsjednikom Georgeom W. Bushem, a prenosi dpa. "Naši partneri shvaćaju naše strahove, i trude se prebroditi ih", rekao je Putin.

"Osjećam oprezan optimizam o tome sporazumu", rekao je Putin, a prenosi Reuters. "Kao i obično, stvar je u sitnicama. Važno je da su se naši stručnjaci složili o mjerama izgradnje povjerenja i kako te mjere provesti", rekao je.

Bush je rekao da bi Sjedinjene Države i Rusija rado stvorile raketni štit u kojem bi bile ravnopravni partneri.

Prema njegovim riječima, službeni Washington podržava rusko nastojanje da uđe u Svjetsku trgovinsku organizaciju (WTO).

Bush se sastao i s Putinovim nasljednikom kojega je dosadašnji ruski predsjednik sam odabrao, javlja Associated Press. O Dimitriju Medvedevu Bush je rekao da je "pametan" i "izravan momak".

"Zapišite ovo: bio sam impresioniran i jedva čekam saradnju s njime", rekao je nakon sastanka s Medvedevom.

Novinari su Putina pitali ko će voditi rusku vanjsku politiku kad on 7. maja odstupi s mjesta ruskoga predsjednika i postane premijer.

Putin je odgovorio da će Medvedev određivati vanjsku politiku, i predstavljati Rusiju na ovogodišnjem samitu zemalja skupine G-8, na kojem će se sastati predstavnici sedam industrijski najrazvijenijih zemalja i Rusije.

Nakon konferencije za novinare nastupio je, javlja dpa, nježniji trenutak. Bush je rekao da je "pomalo nostalgičan" kad je u pitanju njegov posljednji predsjednički susret sa čelnikom Kremlja.

Putin odlazi u maju, a Bush u januaru iduće godine. "To je dokaz da život ide dalje", rekao je Bush.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: