Svijet
0

Samardžić: Ahtisaarijev prijedlog nije zreo za Vijeće sigurnosti UN-a

FENA
Martti Ahtisaari; Foto: Reuters
Martti Ahtisaari; Foto: Reuters
Savjetnik premijera Srbije Vojislava Koštunice i koordinator državnog pregovaračkog tima za Kosovo Slobodan Samardžić izjavio je da prijedlog sveobuhvatnog rješenja za status Kosova, kako se zvanično naziva dokument Marttija Ahtisaarija, ni približno nije zreo da se pojavi pred Vijećem sigurnosti UN-a.

Osnovno je pitanje da li će taj tekst uopće doći pred Vijeće sigurnosti UN-a, rekao je Samardžić u intervjuu "Večernjim novostima" od srijede.

Samardžić smatra da treba napraviti prave pregovore i ubijediti albansku stranu da sjedne za sto bez prethodnih obećanja o ishodu pregovora.

Rusija i Kina od početka su govorile dvije stvari - da do rješenja mogu doći samo strane u sporu i da pregovore ne treba vještački ograničavati, podsjetio je on.

"Na Vijeće sugurnosti (UN) neće doći nikakav prijedlog ukoliko se prethodno ne osigura minimalan konsenzus članica, posebno iz sastava stalnih članica, oko njegovog prihvatanja i izglasavanja nove rezolucije. Ahtisaarijev papir nepodoban je za tako nešto", ocijenio je Samardžić.

On je rekao da su u ponašanju Rusije i Kine sadržani ne samo principijelnost, već i postupnost, kao i određena smirenost.

"Treba najprije očekivati nešto intenzivirane konsultacije, koje bi započele onda kada sasvim bude jasno da ove dvije države nisu spremne da ovakvo složenu temu, sa izvjesno rđavim širim posljedicama, prelome preko koljena", smatra Samardžić.

"Tek će u tim konsultacijama prijedlozi srpske strane dobiti političko pravo građanstva. Njih će tada morati da uzmu u obzir i ostale članice Kontakt-grupe. To je otprilike sve što je moguće za sada predvidjeti", dodao je on.

Samardžić je poručio da je srpski tim spreman za nastavak pregovora o Kosovu.

"Razumije se, mi smo spremni za nastavak pregovora i to su (predsjednik Srbije Boris) Tadić, (premijer Vojislav) Koštunica i ostali članovi našeg tima snažno istakli na posljednjem sastanku u Beču. Ali, teško je sa sigurnošću reći kako će se stvar dalje razvijati", rekao je on.

Samardžić smatra da bi bilateralno priznanje nezavisnosti Kosova od pojedinih zemalja, ukoliko nezavisnost ne prođe u Vijeću sigurnosti UN-a, bilo najgori ishod, koji ne treba sasvim odbaciti.

"Ipak, realno su male šanse da se tako nešto dogodi. Ako ni zbog čega drugog, onda zbog teškoće da Evropska unija preuzme svoj dio posla bez podloge rezolucije VS UN. U takvom scenariju stvar bi sasvim iskočila iz kolosijeka međunarodnog prava i poretka", istakao je Samardžić.