Grčka
0

Samaras: Ostavka Papandreoua je uslov za saradnju

SRNA
Antonis Samaras (Foto: AP)
Antonis Samaras (Foto: AP)
Lider grčke opozicije Antonis Samaras izjavio je danas da spreman na saradnju o prevazilaženju političke krize ukoliko premijer George Papandreou podnese ostavku.

Samaras, lider stranke Nova demokratija, ocijenio je da Papandreou ostankom na funkciji onemogućava pronalaženje bilo kakvog rješenja.

"Odlučan sam da pomognem ukoliko Papandreou podnese ostavku, tada će sve krenutu svojim tokom", rekao je Samaras poslije sastanka sa predsjednikom Karolosom Papouliasom.

Papandreu ne želi da podnese ostavku i smatra da izbori ne treba da budu održani odmah, jer bi to ugrozilo realizaciju plana o primanju finansijske pomoći od EU. On predlaže formiranje vlade nacionalnog jedinstva, koja bi upravljala zemljom do izbora na proljeće.

Najnovije ankete pokazuju da većina građana podržava formiranje prelazne vlade, umjesto prijevremenih izbora.

Predsjednik Papouliasom apelovao je da suprotstavljene snage prevaziđu međusobna neslaganja i zajedno riješe krizu koja ugrožava čitavu evrozonu.

Papandreou se tokom prošle sedmice borio za politički opstanak, a pozivi da podnese ostavku stigli su i iz redova njegove partije PASOK. Grčki parlament sinoć tijesnom većinom je izglasao povjerenje premijeru.
 	Papandreou je ranije ove sedmice šokirao partnere iz EU i izazvao poremećaje na finansijskim tržištima kada je pozvao na raspisivanje referenduma o paketu finansijske pomoći iz EU.

    	Grčke vlasti su u međuvremenu odustale od referenduma, ali komentatori smatraju da će Papandreu teško ostati na čelu buduće vladajuće koalicije.