Svijet
27

Salopek je deveti državljanin zapadnih zemalja kojeg je IDIL obezglavio

Hina
Smrt Tomislava Salopeka deveto je ubistvo nekog državljanina zapadnih zemalja odsijecanjem glave od strane Islamske države.

Američki novinar James Foley nečovječno je ubijen 19. augusta 2014. u znak odmazde zbog američkih zračnih napada na militante Islamske države. Foley je otet u Siriji dvije godine prije dok je radio za bostonski portal GlobalPost.

Islamska država objavila je gnusnu video snimku odrubljivanja Foleyjeve glave kao upozorenje Washingtonu da prekine napade, ali je predsjednik Barack Obama rekao da je ISIL "rak koji treba zaustaviti" i da će SAD nastaviti činiti ono što mora kako bi zaštitio svoje ljude. Obitelj Jamesa Foleyja lično je nazvao papa Franjo kako bi im izrazio sućut.

Na kraju snimke Foleyjeva ubistva prikazan je drugi američki novinar Steven Sotloff, koji je radio za Time i Jerusalem Post i otet je u Siriji 2013. godine.

"Život ovog američkog državljana, Obama, ovisi o tvojoj sljedećoj odluci", kaže na snimci maskirani ubica na engleskom jeziku s britanskim naglaskom. Taj će krvolok kasnije biti identificiran kao Jihadi John. Sotloff je ubijen 2. septembra po istom obrascu kao i Foley dvije sedmice prije. Cijeli civilizirani svijet ponovo je bio zgrožen.

Iduća žrtva bio je britanski humanitarac David Haines koji je obezglavljen 13. septembra.

"To je odvratno i zastrašujuće ubojstvo nevinog humanitarca. To je čin čistog zla", kazao je za ubistvo britanski premijer David Cameron. Američki predsjednik Barack Obama snažno je osudio "barbarsko ubistvo" britanskog državljanina Davida Hainesa poručivši "Sjedinjene Države večeras stoje rame uz rame sa svojim bliskim prijateljima i saveznicima u tuzi i odlučnosti".

Džihadisti iz Alžira povezani s Islamskom državom u septembru su brutalno pogubili otetog francuskog turista Hervea Gourdela zbog francuskih zračnih udara na IS u Iraku. Francuski predsjednik Francois Hollande vijest je primio na zasjedanju Opće skupštine UN-a. Gourdel je "ubijen kukavički, okrutno i sramotno", rekao je francuski predsjednik, dodavši da će se zračni udari francuske vojske na džihadiste IS-a u Iraku nastaviti "dok bude potrebno".

Iduće ubistvo odsijecanjem glave džihadisti IS-a počinili su u oktobru. Žrtva je bio britanski humanitarac Alan Henning, koji je bio otet u Siriji godinu prije. On je bio četvrta žrtva Jihadija Johna, britanskog muslimana Mohammeda Emwazija. Njegova peta žrtva, ubijena istim načinom u novembru iste godine, postat će američki humanitarac Peter Kassig. To je bilo prvo ubistvo kojem nije prethodila poruka zapadnim vladama pa se nagađalo da je Kassig prkoseći svojim krvnicima nije htio snimiti.

Posljednje zapadne žrtve IS-a bili japanski poduzetnik Haruna Yukawa i slobodni novinar Kenji Goto u januaru ove godine. Islamisti u zamjenu za njihovo oslobađanje prvo tražili 200 miliona dolara, a zatim i oslobađanje jedne zatočene džihadistice.

"To je odvratan teroristički čin zbog kojeg sam jako ljut", izjavio je tada premijer Shinzo Abe, vidno uznemiren.

"Nikad nećemo oprostiti teroristima", kazao je on. "Japan je odlučan preuzeti odgovornost unutar međunarodne zajednice u borbi protiv terorizma" i nastojanju da oni koji su za njega odgovorni "budu privedeni pred sud".

To, međutim, nisu bila jedina zvjerska ubistva džihadista IS-a. Jordanski pilot Muath al-Kasasbeh koji je učestovovao u zračnim napadima na Siriju, gdje je i oboren, živ je spaljen. To je izazvalo bijes i zgražanje u Jordanu i islamskom svijetu. Al-Azhar, jedna od najuglednijih institucija sunitskog islama sa sjedištem u Egiptu, IS je nazvala sotonskom organizacijom.

Surovi džihadisti objavili su i fotografije masovnih pokolja egipatskih kopta i etiopskih kršćana. Javno su objavljena i pogubljenja nekolicine zarobljenih sirijskih i kurdskih vojnika koji su se borili protiv Islamske države.