Svijet
0

"Salona 37" nominirana za evropski brod godine

FENA
Među pet nominiranih jedrilica za evropski brod godine, koji će biti proglašen na dizeldorfskom sajmu početkom sljedeće godine, i hrvatska je jedrilica - "salona 37", solinskog proizvođača AD Plastike.

"Jedanaest poznatih nautičkih časopisa predložilo je 'salonu 37' za evropski brod godine", izjavio je direktor prodaje u "AD Brodovima" Mihael Primorac, dodavši kako tom poznatom njemačkom sajmu prethode testovi na sajmovima u Amsterdamu i Barceloni.

U svom programu solinski proizvođač jedrilica ima tri modela - "salonu 37", "salonu 40" i "salonu 45", koje se u međunarodnim razmjerima ističu sigurnošću, brzinom i udobnošću. Do kraja godine taj renomirani hrvatski proizvođač jedrilica u ponudu će zbog interesa kupaca uvrstiti novi model - "salonu 42", dužine 12,80 metara.

Primorac napominje kako je proizvodni program uglavnom okrenut evropskom tržištu, koje je najzanimljivije. Od više od sto proizvedenih jedrilica, kako je pojasnio, čak 70 posto dosad je prodano na stranom, uglavnom tržištu Italije, u kojoj se godišnje najviše proizvede, ali i proda jahti.

AD Plastika skromno je počela s programom proizvodnje jedrilica 2002., kada su na tržište isporučene tek dvije-tri jedrilice. Sljedeće, 2003. godine, izrađeno je 15, a dvije godine zatim po deset jedrilica više.

U sklopu Međunarodnog sajma sporta i nautike, koji je održan u drugoj polovini februara na Zagrebačkom velesajmu, "salona 37" proglašena je "Hrvatskim brodom godine 2006." u kategoriji jedrilica od 37 do 45 stopa.