Svijet
1

Salmond: Tony Blair mora odgovarati za rat u Iraku

SRNA
Foto: EPA
Foto: EPA
Bivši predsjednik Vlade Škotske Alex Salmond navodi da bi nekadašnjem britanskom premijeru Tonyju Blairu moglo biti suđeno za ratne zločine pred škotskim sudom.

Salmond navodi da Blair mora da se suoči sa "sudskim ili političkim posljedicama", nakon izvještaja komisije na čelu saJohn Chilcotom, koja je imala zadatak da ustanovi sve okolnosti učešća Velike Britanije u ratu u Iraku.

"Domaći sudovi, makar oni u Engleskoj, odlučili su da se ne bave zločinima počinjenim na stranom tlu. Škotska se, međutim, još nije izjasnila po tom pitanju", podsjeća Salmond.

"Bez obzira na sve, ima mnogo poslanika iz različitih stranaka koji apsolutno podržavaju mišljenje da neko treba da snosi odgovornost za učešće u tom ratu", navodi on.

Prema Salmondovom mišljenju, ne smije se dogoditi da Britanija "uskoči" u ilegalni rat, sa svim strašnim posljedicama, a da na kraju niko ne bude pozvan na odgovornost.

Očekuje se da će istraga o učešću Britanije u ratu u Iraku, koju je u junu 2009. godine pokrenuo tadašnji britanski premijer Gordon Brown kako bi se utvrdile činjenice koje su dovele do invazije na Irak 2003. godine, "ukaljati ugled" jednog broja visokopozicioniranih zvaničnika Vlade Velike Britanije.

Izvještaj koji sadrži i više od 2,6 miliona riječi, bazira se na svjedočenju više od 150 ličnosti, kao i na proučavanju 150.000 dokumenata Vlade Velike Britanije.

Salmond je početkom ove godine izjavio da će izvještaj pokazati da je Blair privatno obećao američkom predsjedniku Bushu, još prije 2003. godine, da će se Velika Britanija uključiti u rat u Iraku.