Slavni pisac
0

Salman Rushdie se oglasio prvi put nakon napada: Jako mi je teško da pišem i sutradan sve obrišem

S. Š.
Salman Rushide tokom jedne svoje prezentacije 2017. godine (Foto: EPA-EFE)
Salman Rushide tokom jedne svoje prezentacije 2017. godine (Foto: EPA-EFE)
Salman Rushdie govorio je prvi put o napadu prošle godine u New Yorku u kojem je izboden. U intervjuu za The New Yorker, Rushdie je rekao da je "imao sreće", a da je njegov glavni osjećaj zahvalnost.
Nagrađivani romanopisac napadnut je na sceni uoči govora u augustu i proveo je potom šest sedmica u bolnici, a nakon toga je izgubio vid na jedno oko.

Inače, Rushdie se dugo suočavao sa prijetnjama smrću zbog svog romana The Satanic Verses iz 1988. godine.

U velikom intervjuu sa Davidom Remnikom, slavni spisatelj je je rekao kako je bio sam bolji, ali, s obzirom na ono što se desilo, "nije tako loš".

"Velike povrede su, u suštini, sanirane. Imam bolove u palcu i kažiprstu i u donjoj polovini dlana. Radim dosta terapije za ruke i kažu mi da mi ide jako dobro", rekao je Rushide u intervjuu koji je prenio BBC.

Kaže, također, da je teško kucati i pisati zbog nedostatka osjećaja u nekim od njegovih prstiju.

"Mogu da ustanem i hodam unaokolo. Kada kažem da sam dobro, mislim, postoje dijelovi mog tijela kojima su potrebni stalni pregledi. Bio je to kolosalan napad", priča Rushdie.

Rekao je da ima i "mentalne ožiljke" od napada i da mora da preispitati svoj ličnu bezbjednost, pošto je bez nje živio više od dvije decenije.

"Postoji takva stvar kao što je PTSP, znate. Jako mi je teško da pišem. Sjednem da pišem i ništa se ne dešava. Pišem, ali to je kombinacija praznine i smeća, stvari koje napišem i koje sutradan obrišem. Još nisam izašao iz te šume, zaista", kaže pisac.

Muškarac osumnjičen da je ubo Salmana Rushidea, Hadi Matar, optužen je za pokušaj ubistva.