Posljedice napada
116

Salman Rushdie izgubio vid na jedno oko i jedna ruka mu je onesposobljena

S. M.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Salman Rushdie je izgubio vid na jedno oko i ne može koristiti jednu ruku nakon napada na pozornici na književnom događaju u zapadnom New Yorku u augustu, rekao je njegov agent.

Ovaj 75-godišnji pisac, koji je 1980-ih dobio prijetnje smrću iz Irana nakon što je objavljen njegov roman Satanistički stihovi, izboden je nožem u vrat i torzo dok je izlazio na scenu kako bi održao govor o umjetničkoj slobodi u Institutu Chautauqua na 12. augusta.

U intervjuu za španski El Pais, književni agent Andrew Wylie je objasnio koliko je napad bio ozbiljan i koji je promijenio život.

"Njegove rane su bile duboke, ali je također izgubio vid na jedno oko", rekao je Wylie.

"Imao je tri teške rane na vratu. Jedna ruka je onesposobljena jer su mu prerezani nervi u ruci. I ima još oko 15 rana u grudima i trupu. Dakle, bio je to brutalan napad", dodao.

Agent je odbio da kaže da li je Rushdie još uvijek u bolnici, rekavši da je najvažnije da će pisac preživjeti.

Wylie je također rekao da su on i Rushdie u prošlosti razgovarali o mogućnosti takvog napada.

"Glavna opasnost s kojom se suočio toliko godina nakon što je fetva donesena je od slučajne osobe koja dolazi niotkuda i napada ga", rekao je.

"Dakle, od toga se ne možete zaštititi jer je to potpuno neočekivano i nelogično. Bilo je to kao ubistvo Johna Lennona", dodao je.

Wylie je istakao da svijet prolazi kroz veoma problematičan period i ne samo u SAD-u.

"Mislim da je nacionalizam u usponu, neka vrsta fundamentalističke desnice je u porastu. Od Italije do Evrope, Latinske Amerike i SAD-a, gdje pola zemlje kao da misli da je Joe Biden ukrao izbore Donaldu Trumpu. I dive se ovom čovjeku koji ne samo da je potpuno nesposoban i lažov i lopov, već samo farsa. To je smiješno"; rekao je Wylie.