Svijet
0

Sakašvili položio zakletvu za drugi predsjednički mandat

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Mihail Sakašvili, reizabran na predsjedničkim izborima 5. januara, položio je danas na centralnom trgu ispred zgrade parlamenta u Tbilisiju zakletvu za drugi uzastopni mandat šefa gruzijske države.

Među gostima na inauguraciji u delegacijama oko 20 zemalja i niza međunarodnih organizacija je šef diplomatije Rusije Sergej Lavrov, američki ministar trgovine Karlos Gutjeres, predsjednici Poljske, Rumunije, Estonije, Litvanije i Latvija, šefovi diplomatije Švedske, Armenije i Irana, premijeri Kazahstana i Azerbejdžana te vicepremijer Ukrajine i predsjednici parlamenata Turkmenistana i Češke.

Na svečanosti su i specijalni predstavnici NATO-a, Evropske unije i Ujedinjenih naroda, a na centralnom bulevaru ispred zgrade okupilo se nekoliko desetina hiljada ljudi, prenijeli su ruski mediji.

Poslije inauguracije, Sakašvili će održati bilateralne sastanke s predstavnicima stranih delegacija, među kojima i sa šefom ruske diplomatije o odnosima dviju zemalja i putevima za njihovu normalizaciju.

Nakon preuzimanja dužnosti u skladu s Ustavom, vlada će podnijeti ostavku, a predsjednik će kabinetu naložiti da vrši svoje dužnosti do formiranja novog sastava vlade.

Sakašvili treba najduže za sedam dana od ostavke vlade da saopći ime mandatara, koji zajedno s njim u roku od 10 dana odabira ministre koje treba da potvrdi parlament.

Ranije je Sakašvili najavljivao da će Lado Gurgenidže ostati na položaju premijera, ali da će biti promjena u kabinetu.

Ujedinjena radikalna opozicija je za danas najavila demonstracije na hipodromu u Tbilisiju i protestnu šetnju na kojima se očekuje učešće do 100.000 pristalica, smatrajući da su rezultati izbora od 5. januara falsifikovani u korist Sakašvilija.