Svijet
0

Sakašvili optužuje Ruse da učestvuju u nasilju u Abhaziji

FENA
Gruzijski predsjednik Mihail Sakašvili optužio je u srijedu za govornicom u Ujedinjenim nacijama ruske vojnike zato što učestvuju "u subverzivnim i nasilnim misijama" u gruzijskoj separatističkoj regiji Abhaziji.

"Može se postaviti pitanje: šta je radio potpukovnik ruske vojske u gruzijskim šumama predvodeći grupu naoružanih pobunjenika u subverzivnoj misiji?, kazao je on na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija.

Gruzijski predsjednik je aludirao na incident od 20. septembra kada su dva vojnika, najprije predstavljena kao abhaska, ubijena u sukobu između gruzijskih i abhaskih snaga na teritoriju secesionističke regije Abhazije.

Ruski ambasador pri Ujedinjenim nacijama Vitalij Čurkin je kazao da je vojnik kojeg spominje Sakašvili ruski instruktor koji je radio u "centru za antiterorističku obuku" u Abhaziji.

"Gruzijski vojnici su ih napali za vrijeme obuke. Dva ruska instruktora su ranjena, a zatim su ubijena nožem i hicima u glavu", izjavio je Čurkin za štampu, javila je ruska agencija Ria Novosti.

Abhazija je jednostrano proglasila svoju nezavisnost od Gruzije 1992. godine. Oružani sukob s Tbilissijem od 1992. do 1993. godine izazvao je egzodus oko 250.000 Gruzijaca iz separatističke regije.

Abhazija uživa podršku Rusije, posebno na ekonomskom planu iako Moskva zvanično priznaje integritet gruzijskog teritorija.