Optužen za ratne zločine
0

Saif al Islam prvi put pred sudom

SRNA
Saif al Islam
Saif al Islam
Saif al Islam, sin bivšeg libijskog lidera Moamera Gadafija, pojavio se danas u sudnici prvi put od hapšenja prije više od godinu dana, saopćeno je iz kancelarije državnog tužioca.

Međunarodni krivični sud (MKS) objavio je potjernicu za sinom bivšeg libijskog lidera, ali on se danas nije pojavio u sudu u Zintanu, koji ga je optužio za ratne zločine.

Današnje ročište zakazano je nakon sastanka Saifa al Islama sa advokatom Melindom Taylor, kojeg mu je odredio MKS, u junu prošle godine.

Taylorova je bila uhapšena i bila je u zarobljeništvu tri sedmice, jer je optužena da je predala dokumente njenog klijenta koji su mogli ugroziti nacionalnu bezbjednost.

"Optužen je za umiješanost sa delegacijom MKS, koja je optužena da je nosila dokumente i druge materijale povezane sa bezbjednosti libijske države. Okončana je istraga za proces protiv njega zbog ratnih zločina i on će kasnije biti suočen sa procesom", rekao je portparol libijskog tužioca Taha Bara.

Libija je bila protiv zahtjeva MKS za isporučenje Saifa al Islama radi suđenja u Hagu, jer želi da bude procesuiran pred lokalnim sudom i gdje se može suočiti sa smrtnom kaznom.