|

Saif al-Islam bi mogao biti strijeljan

Saif al-Islam bi mogao biti strijeljan
0
S
Sarajevo-x.com
21.11.2011. u 09:20
25
komentara
0

dijeljenja
Saif al-Islam bi mogao biti strijeljan Saif al-Islam nakon hapšenja (Foto: Reuters)
Najstariji sin ubijenog libijskog vođe Muamera Gadafija, Saif al-Islam bi se mogao naći pred streljačkim vodom nakon što je vlada jučer odbila da ga preda Međunarodnom krivičnom sudu koji je za njim raspisao potjernicu.
Zvaničnici Nacionalnog prijelaznog vijeća insistiraju da se 39-godišnjem Saifu za zločine protiv Libijaca sudi u domovini. Za optužbe koje ga terete mogao bi biti osuđen na smrtnu kaznu.

Saif al-Islam zarobljen je u subotu dok je pokušavao prebjeći u Niger. Kada su mu pobunjenici ušli u trag na jugu libijske pustinje, tvrdio je da je gonič kamila.

Pokušavajući se prerušiti, lice i glavu je prekrio pijeskom. No, kada su mu pobunjenici rekli da se preda, nije se opirao. Nakon hapšenja, avionom je prebačen u Zintan.

Na audiosnimku snimljenom u avionu Saif je izrazio svoju bojazan da će ga pobunjenici smaknuti čim izađe iz aviona.

Amnesty International je pozvao Nacionalno prijelazno vijeće da hitno preda Saifa Međunarodnom sudu u Hagu iz straha da bi mogao doživjeti istu sudbinu kao i njegov otac i brat Mutassim, koji su ubijeni u oktobru.

No, Libija nema nikakav sporazum sa Tribunalom.

"Spremni smo da mu sudimo. Raspolažemo sa dovoljno legalnih i sudskih procedura da mu osiguramo pošteno suđenje", kazao je ministar pravde Mohammed Al Alagy.

Poznato je da je Saif, koji se školovao u Velikoj Britaniji, bio miljenik Zapada i da su na listi njegovih prijatelja mnogi svjetski političari, koji, prema pisanju Daily Maila, sada strahuju od njegovog svjedočenja.

Saif je navodno vrlo dobro upoznat o brojnim tajnama moćnijih političara i biznismena koji su se besramno udvarali režimu njegovog oca.
Prijavi grešku


Komentari (25)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...