Svijet
0

Sahranjene prve žrtve avionske nesreće u Španiji

FENA
U Španiji i na Kanarskim ostrvima u subotu su održane prve sahrane žrtava nastradalih prilikom pada aviona kompanije SpainAir u Madridu.

Istražitelji ispituju da li je uzrok pada bio prekid rada motora tokom polijetanja, javio je BBC.

Odmah poslije tragedije, najviše se govorilo o požaru na jednom motoru kao uzroku pada i eksplozije aviona, ali zvanična istraga sada izražava sumnje u tom pogledu.

Prvog septembra će u katedrali Almudena u Madridu biti održana služba posvećena žrtvama, najavio je madridski nadbiskup kardinal Antonio Maria Ruco.

U Španiji je u četvrtak proglašena trodnevna nacionalna žalost poslije te najteže avionske nesreće u zemlji u posljednjih 25 godina.

153 osobe su poginule kada se avion kompanije SpainAir u srijedu sredinom dana srušio tokom polijetanja, svega nekoliko trenutaka nakon što se odvojio od piste na aerodromu Barahas u Madridu.

Istražni organi su pronašli "crnu kutiju" iz letjelice tipa MD82, koja je sletjela s piste u desnu stranu i potom eksplodirala.

Portparol španske aviokompanije rekao je na konferenciji za novinare u Madridu da je posada odustala od prvog pokušaja da poleti zbog pregrijavanja ulaznog ventila za vazduh ali da je kvar popravljen prije drugog, fatalnog, poletanja.

Španska ministrica za razvoj Magdalena Alvarez izjavila je da je pilot isprva uočio tehničke probleme na avionu, ali da mu je kasnije dopušteno da poleti.

"Pilot je krenuo na polijetanje ali je odustao i vratio se jer je uočio da nešto nije u redu. Istražna komisija će sada morati da utvrdi o čemu je tačno riječ. Razgovor posade i kontrolnog tornja su snimljeni u 'crnoj kutiji'. Lica zadužena za održavanje aviona su potom dala odobrenje posadi da ponovo poleti", kazala je.

Španski premijer Joze Luis Rodriguez Zapatero je u četvrtak u bolnici obišao neke od 19 preživjelih putnika.

Premijer je u srijedu prekinuo godišnji odmor nakon vijesti o nesreći kako bi došao pravo na aerodrom i izrazio saučešće porodicama poginulih.

On je odao priznanje policiji, vatrogascima, hitnoj pomoći i drugim službama koje su reagovale posle nesreće.

Svjedoci navode da se avion tipa McDonel Douglas 82 pri polijetanju srušio, počeo da gori i raspao u paramparčad.

Policija navodi da je iza ostataka letjelice ostao trag spržene zemlje dug blizu jednog kilometra.

Nekoliko preživjelih je, kako se navodi, i dalje u kritičnom stanju u bolnici u Madridu. Među poginulima je bio veliki broj dece.

Avion je trebalo da odleti do kanarskog ostrva Gran Canaria, a vjeruje se da je većina putnika krenula na godišnji odmor.