Svijet
0

Sahranjene jevrejske žrtve napada u Mumbaiju

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Hiljade ljudi prisustvovalo je danas u Izraelu sahrani jevrejskih i izraelskih žrtava terorističkih napada u indijskom gradu Mumbaiju.

Sahranjeno je šest ljudi, ubijenih nakon što su naoružani teroristi uvečer u srijedu prošle sedmice upali u centar, kojim su rukovodili ultraortodoksni Jevreji iz pokreta Habad, u okviru čitave serije napada u Mumbaju. Nakon dva dana opsade, u centru su pronađena tijela četvero Izraelaca, jednog američkog Jevrejina i jedne meksičke Jevrejke.

Sahrani su prisustvovali predsjednik Izraela Shimon Peres i minstar odbrane Ehud Barak.

Izraelski borbeni avion s tijelima poginulih Izraelaca i Jevreja stigao je kasno sinoć iz Indije na međunarodni aerodrom Ben-Gurion, gdje je održana komemoracija. Napad na centar preživjeli su samo dvogodišnji sin rabina Holcberga i dadilja Indijka koja ga je spasila. Ona se najprije krila u ormaru, kada su napadači upali u zgradu, a sljedećeg jutra se odazvala na plačne pozive djeteta, otišla na sprat i iznijela ga iz centra.

U međuvremenu je objavljeno da izraelsko ministarstvo vanjskih poslova razmatra da li da Indijki koja je spasila dječaka da titulu Pravednika nejevreja, jednu od najviših u Izraelu, koja se daje za spašavanje Jevreja u okolnostima opasnim po život spasioca.

Indijka je sinoć s mališanom i njegovom bakom i djedom doputovala u Izrael u pratnji posmrtnih ostataka roditelja.