Svijet
50

Sahranjen ubijeni njujorški policajac: Njegove kolege okrenule leđa gradonačelniku New Yorka

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Jedan od dvojice njujorških policajaca koji su ubijeni krajem decembra prošle godine Wenjiang Liu (32) je sahranjen u Brooklynu, a sahrani su prisustvovali gradonačelnik New Yorka Bill de Blasio, šef FBI-a James Comey, kongresmeni Charles B. Rangel i Peter King, te blizu 20.000 policajaca iz različitih dijelova SAD-a.

Mentalno poremećeni i ranije krivično gonjeni Ismail Brinsley je 20. decembra teško ranio Liua i njegovog kolegu Rafaela Ramosa, koji su kasnije preminuli u bolnici. Ramos je sahranjen 27. decembra.

Baš kao i na Ramosovoj sahrani, veliki broj policajaca je okretao leđa njujorškom gradonačelniku Blasiu, zbog toga što je ranije podržao demonstrcije protiv policijskog nasilja nad crncima. Direktor Policijske uprave u New Yorku William Bratton je jučer naredio policajcima da na sahrani kolege Liua ne ulaze u političke razmirice, već da sa žalošću isprate svog kolegu heroja.

Gradonačelnik Blasio je na sahrani izjavio da je "srce New Yorka slomljeno" ubistvom hrabrih policajaca. Istakao je da je Liu kao 12-godišnjak iz Kine stigao u SAD i da je sedam godina radio kao policajac, te dao život u borbi za mir i dobro ljudi u Americi.

Sahrani su prisustvovali i Liuova supruga Pei Xia Chen i njegov otac Wei Tang Liu, koji je tim povodom doputovao iz Kine.

Okupljenima na sahrani se obratio i šef FBI-ja Comey, koji je kazao da je u 2014. godini u SAD-u ubijeno 115 policajaca i da je to "šokirajući podatak", s obzirom da je tokom 2013. godine ubijeno 76 policajaca.