Austrija
0

Sahranjen Joerg Haider

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Glavni grad austrijske pokrajine Koruška Klagenfurt danas je u znaku sahrane kontroverznog lidera ekstremne desnice Joerga Haidera, predsjednika pokrajine, koji je prošle subote poginuo u saobraćajnoj nesreći, prenio je Tanjug.

U prisustvu najviših zvaničnika Austrije predvođenih predsjednikom Heinz Fisherom, Hajder je sahranjen uz državne počasti. Sahrana se direktno prenosi na državnoj televiziji ORF, što je neuobičajeno.

Porodica - udovica Claudia Haider, kćerke Ulrike i Cornelia, kao i Haiderova majka Dorotea čiji 90-ti rođendan je trebalo proslaviti na dan pogibije, kao i počasni gosti, okupili su se najprije u svečanoj sali pokrajinske skupštine.

Nakon privatne ceremonije i prve molitve, kovčeg s posmrtnim ostacima predsjednika pokrajine iznijet je na trg na kojem je dočekan uz sve vojne počasti.

Pošto je Haider njegovao lične kontakte s mnogim političarima izvan svoje zemlje, na sahranu je najavljen dolazak predstavnika Dalaj Lame, predsjednika vlade Uralske Republike Sverdlovska Viktora Kokšarova, sina libijskog predsjednika Saifa Gadafija i mnogih drugih.

Haider je poginuo u saobraćajnoj nesreći pošto je prilikom preticanja izgubio kontrolu nad svojim vozilom.

Kako je ustanovljeno obdukcijom, u trenutku nesreće imao je 1,8 promila alkohola u krvi.

Ispostavilo se da je prije nesreće posjetio jedan ugostiteljski objekat u kojem se okupljaju homoseksualci i gdje je, kako je utvrđeno na osnovu izjava svjedoka, zajedno s jednim mladićem popio veliku količinu alkohola.