39 poginulih
0

Sahrane žrtava eksplozija u moskovskom metrou

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
Moskva se priprema za održavanje sahrana većini od 39 poginulih u nedavnom dvostrukom samoubilačkom napadu na stanicama podzemne željeznice u ruskoj prijestonici.

Dvije žrtve napada sahranjene su jučer izvan grada, ali većina poginulih bit će sahranjena danas.

Lider čečenskih pobunjenika Doku Umarov rekao je da je njegova grupa  "Organizacija kavkaskih emirata" odgovorna za napade izvršene  29. marta.

U video-snimku, objavljenom na internet stranici čečenskih pobunjenika, Umarov je priznao  da je   lično naredio izvršenje napada  kao znak osvete za   Čečene,  koje su pripadnici ruskih bezbjednosnih snaga ubili u februaru i Rusiju   upozorio na mogućnost    novih, sličnih  akcija. 

Ruski istražioci ranije su izrazili uvjerenje da su dvije žene samoubice povezane sa militantnim grupama sa Sjevernog Kavkaza. 

Juče je portparol Umarove organizacije Šemsetin Batukajev telefonom iz Turske negirao da je ova organizacija odgovorna za napade. 

 Ruski premijer Vladimir Putin naredio je  snagama bezbjednosti da pronađu organizatore bombaških napada u moskovskom metrou i "izvuku ih sa dna kanalizacije".