Mogući protesti
32

Sahrana Navalnog u petak u Moskvi: Supruga strahuje da će Putin narediti hapšenja prisutnih

L. S.
Odavanje počasti ruskom opozicionom lideru (Foto: EPA-EFE)
Odavanje počasti ruskom opozicionom lideru (Foto: EPA-EFE)
Sahrana i parastos ruskog opozicionog lidera Alekseja Navalnog bit će održani u petak u Moskvi, ali je njegova supruga Julija Navalna istaknula da strahuje da će ruski predsjednik Vladimir putin narediti hapšenja prisutnih.

Njegova portparolka Kira Jarmiš saopštila je da će sahrana biti obavljena na groblju Borisovskoe u Moskvi nakon oproštajne ceremonije u crkvi ikone Bogorodice u kvartu Marino u ruskoj prijestonici gdje je Navalni nekada živio.

"Dođite unaprijed", napisala je Yarmish na X.

Naime, ostaje nejasno da li će vlasti dozvoliti ožalošćenima da se slobodno okupe. Saopštenje o sahrani je uslijedilo nakon 12-dnevnog spora između ruskih vlasti, koje nisu bile voljne da dopuste da se sahrana nastavi u slučaju da ona postane protestni skup.

Stoga je govoreći u Evropskom parlamentu u Strazburu, Navalnijeva udovica Julija rekla da nije sigurna da će sahrana biti "mirna ili da li će policija uhapsiti one koji su došli da se pozdrave sa mojim mužem".

Posmatrači vjeruju da se čini da Kremlj čini sve kako bi spriječio da se Navalnijeva sahrana pretvori u javno iskazivanje podrške pokojnom opozicionom lideru prije predsjedničkih izbora u zemlji sljedećeg mjeseca.

Tim Navalnog i njegova udovica Julija optužili su Vladimira Putina da ga je ubio.

Navalna je u srijedu nazvala ruskog predsjednika "krvavim monstrumom, kolovođom organizirane kriminalne grupe".

"Putin mora da odgovara za ono što je uradio mojoj zemlji. Putin mora da odgovara za ono što je uradio susednoj zemlji. Putin mora da odgovara za ono što je uradio Alekseju”, rekla je Navalna evropskim poslanicima u Strazburu.

Stotine ljudi je već privedeno u Rusiji dok su polagali cvijeće na bdijenjima za Navalnog širom zemlje.