Svijet
0

Sahrana katoličkog poglavara Ivana Pavla II u petak, 8. aprila

PBS
Sahrana Pape Ivana Pavla II bit će u petak, a Papa će biti sahranjen u kripti bazilike svetog Petra, odlučili su kardinali na prvom današnjem sastanku poslije Papine smrti, obavijestio je u ponedjeljak novinare šef Ureda za štampu Svete Stolice Joaqin Navarro-Valls.

Na prvom sastanku kongregacije u dvorani Bologna Apostolske palače u Vatikanu, 65 kardinala prisegnulo je Apostolskom ustavu, a nakon toga je održan drugi sastanak, na kojemu su se kardinalima pridružili zamjenik državnog sekretara Leonardo Sandri i organizatori obreda te su donijeli odluku da će se sahrana Ivana Pavla II. održati u petak.

Misu oproštaja u 10 sati na Trijemu ispred bazilike svetog Petra predvodit će dekan Kardinalskog zbora Joseph Ratzinger. Nakon mise Papa će biti sahranjen u tzv. grotama, odnosno u kripti bazilike, vjerojatno na mjestu gdje je bio pokopan Ivan XXIII., koji je nakon beatifikacije premješten u baziliku. U ponedjeljak poslijepodne u 17 sati posmrtni ostaci Ivana Pavla II. bit će premješteni iz dvorane Clementina u baziliku.

Tijelo Ivana Pavla II. bit će iznijeto kroz brončana vrata i preneseno preko Trga sv. Petra. Nakon što posmrtni ostaci Svetog Oca budu premješteni i izloženi pored baldahina u bazilici, vjernici će, vjerojatno od 18 sati nadalje, moći odavati počast.

Govor će održati kardinal kamerlengo Eduardo Martinez Somalo. Bazilika će biti otvorena cijelu noć, osim od dva do pet sati, kako bi se omogućilo održavanje prostora. Kardinali će se ponovno sastati u utorak ujutro u 10 sati u dvorani Sinode, koja je veća, jer se očekuje dolazak i drugih kardinala. Ukupno ima 183 kardinala, od kojih će njih 117 sudjelovati na konklavi. Datum konklave još nije određen. Talijanske vlasti su odlučile u Rimu mobilizirati gotovo sedam hiljada policajaca koji će osigurati javni red i zaštititi osobe koje se očekuju na sahrani Pape.

Vlasti u Rimu procjenjuju da će na sahranu doći oko dva miliona vjernika.