Poljska
0

Sahrana Kaczynskog održat će se kako je predviđeno

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Sahrana poljskog predsjednika Lecha Kaczynskog i njegove supruge održat će se ovog vikenda, kako je i planirano, uprkos poremećenom zračnom prijevozu u Evropi koji može omesti dolazak stranih delegacija, izjavio je u petak visoki zvaničnik iz predsjedništva.

"Želja je porodice da se datum sahrane ne mijenja" ni pod kakvim okolnostima, izjavio je za štampu pomoćnik predsjedničkog ureda Jacek Sasin.

"Poštovanje prema pokojnicima i prema onima koji su angažirani na pripremama ne dozvoljava nikakve izmjene" predviđenog programa, dodao je on.

Zbog oblaka pepela koji je došao s Islanda uslijed erupcije vulkana, Poljska je u petak zatvorila skoro u potpunosti svoj zračni prostor do izdavanja nove naredbe.

Poljska je zatvorila aerodrom u Krakowu, gdje se u nedjelju očekuje dolazak oko 80 stranih delegacija, a među njima i američkog predsjednika Baracka Obame i ruskoga Dmitrija Medvedeva, na sahranu predsjednika Lecha Kaczynskog i njegove supruge Marije koji su poginuli 10. aprila u avionskoj nesreći u blizini Smolenska na zapadu Rusije.

Sasin je podsjetio da ceremonija sahrane treba početi u subotu poslijepodne u Varšavi misom u katedrali Svetoga Ivana.

Posmrtni ostaci predsjednika i njegove supruge će biti preneseni u Krakow, gdje će u nedjelju u 14 sati u basilici Notre-Dame posmrtnu misu održati kardinal Angelo Sodano, izaslanik pape Benedikta XVI. Strane delegacije će prisustvovati misi.

Lech Kaczynski i njegova supruga će zatim biti pokopani u kripti katedrale Wawel, panteonu poljskih kraljeva i velikana.

Predviđeno je da se državna ceremonija održi u subotu u podne na trgu Pilsudski u Varšavi, na uobičajenom mjestu velikih okupljanja, kao počast žrtavama katastrofe u Smolensku, među kojim je najveći broj poljskih političkih i vojnih dužnosnika.