Mahmoud Azab
0

"Sahrana Bin Ladena u moru se protivi islamu"

FENA
Mahmoud Azab
Mahmoud Azab
Islam se protivi sahranjivanju u moru, izjavio je u ponedjeljak glasnogovornik Al-Azhara, vrhovne muslimanske sunitske vlasti.

"Ako je istina da je tijelo Osame bin Ladena bačeno u more, onda je islam potpuno protiv toga", rekao je AFP-u dr. Mahmoud Azab, savjetnik velikog imama Al-Azhara šeika Ahmeda al-Tayeba.

Azab je kazao da "svako tijelo, onoga ko je ubijen ili ko je umro prirodnom smrću, mora biti poštovano". "Tijela vjernika i nevjernika, muslimana i kršćana, moraju biti poštovana", rekao je Azab i naglasio da Al-Tayeb treba izdati službeno saopćenje o ovome.

"Islam prihvaća isključivo sahrane", osim ako je to nemoguće, naprimjer u slučaju da se neko utopio, objasnio je Azab.

Univerzitet Al-Azhar, koji se nalazi u Kairu, najprestižniji je centar vjerskog učenja u sunitskom muslimanskom svijetu.

Muslimanski velikodostojnici su izjavili, prenosi Associated Press, da Bin Ladenova sahrana u moru predstavlja kršenje islamske tradicije, što može dovesti do poziva na osvetu i na napade na američke ciljeve.

Veliki broj islamskih svećenika smatra da se radi o ponižavanju muslimanske tradicije koja omogućava sahranjivanje u moru jedino ako je neko umro na nekom brodu.

"Amerikanci žele da nas ponize ovakvom sahranom i mislim da to nije u interesu američke administracije", izjavio je Omar Bakri Muhammad, radikalni svećenik iz Libanona.

Ranije u ponedjeljak američki mediji su prenijeli, pozivajući se na izjave dužnosnika u Washingtonu, da je tijelo Osame bin Ladena sahranjeno u moru, uz poštovanje islamskih običaja jer se željelo po svaku cijenu izbjeći da Bin Ladenov grob postane mjesto hodočašća.

Da bi to izbjegli, Amerikanci su odlučili njegovo tijelo predati moru uz, kako javljaju mediji, poštovanje svih vjerskih obveza.

Prema islamskoj tradiciji, tijelo moraju da operu muslimani i da ga sahrane što je prije moguće, najčešće do sljedeće molitve, iako može biti odgode pod posebnim okolnostima. Također, tijelo se umotava u obično bijelo platno bilo da se sahranjuje u zemlji ili u moru.