Svijet
0

Saddamova kći i žena na listi traženih osoba

FENA
Raghad Husein, poznata pod nadimkom "Mali Saddam"
Raghad Husein, poznata pod nadimkom "Mali Saddam"
Irak je u nedjelju objavio listu najtraženijih osoba na kojoj se nalaze kći i žena Saddama Husseina zajedno s visokim baatistima i novim vođom Al-Qaide u Iraku, dan nakon što je u najkrvavijim napadima u posljednja tri mjeseca ubijeno više od 60 osoba.

Irački savjetnik za nacionalnu sigurnost Muwafak al-Rubaie izjavio je da je na listi 41 osoba te da je ona objavljena kako bi "ljudi znali ko su im neprijatelji". Dodao je da su o spisku obaviještene zemlje u kojima žive neke od imenovanih osoba i Interpol.

Na popisu je i Izzat Ibrahim al-Duri, Sadamov zamjenik koji je još uvijek na slobodi i za kojeg se vjeruje da finansira sunitsku pobunu u zemlji.

Na popisu su navedena i imena Saddamove supruge i najstarije kćeri - Sajida Khairallah Tulfah i Raghad.

Pored toga, na popisu je i Abu Ayyub al-Masri, koji je zamijenio Abu Musaba al-Zarqawija na mjestu vođe Al-Qaide u Iraku nakon njegove smrti 7. juna.

Posmrtni ostaci Abu Musab al-Zarqawija, koji je ubijen prošlog mjeseca u američkom zračnom napadu, sahranjeni su na tajnoj lokaciji nakon što je američka vojska predala tijelo iračkoj vladi, kazali su irački zvaničnici i američka vojska, prenosi Reuters.

Vođa Al-Qaide Osama bin Laden u petak je pozvao američku vojsku da Zarqawijevo tijelo preda njegovoj porodici, i kazao kako bi jordanski kralj Abdullah trebalo da dozvoli da on bude sahranjen u svome rodnom gradu Zarqa.

Ipak iračke, američke i jordanske vlasti bile su zabrinute da bi grob čovjeka kojeg je Bin Laden nazvao "lavom džihada" mogao postati svetište militanata.