|

Saddamova kći i žena na listi traženih osoba

Saddamova kći i žena na listi traženih osoba
0
F
FENA
3.7.2006. u 11:29
0
komentara
0

dijeljenja
Saddamova kći i žena na listi traženih osoba Raghad Husein, poznata pod nadimkom "Mali Saddam"
Irak je u nedjelju objavio listu najtraženijih osoba na kojoj se nalaze kći i žena Saddama Husseina zajedno s visokim baatistima i novim vođom Al-Qaide u Iraku, dan nakon što je u najkrvavijim napadima u posljednja tri mjeseca ubijeno više od 60 osoba.
Irački savjetnik za nacionalnu sigurnost Muwafak al-Rubaie izjavio je da je na listi 41 osoba te da je ona objavljena kako bi "ljudi znali ko su im neprijatelji". Dodao je da su o spisku obaviještene zemlje u kojima žive neke od imenovanih osoba i Interpol.

Na popisu je i Izzat Ibrahim al-Duri, Sadamov zamjenik koji je još uvijek na slobodi i za kojeg se vjeruje da finansira sunitsku pobunu u zemlji.

Na popisu su navedena i imena Saddamove supruge i najstarije kćeri - Sajida Khairallah Tulfah i Raghad.

Pored toga, na popisu je i Abu Ayyub al-Masri, koji je zamijenio Abu Musaba al-Zarqawija na mjestu vođe Al-Qaide u Iraku nakon njegove smrti 7. juna.

Posmrtni ostaci Abu Musab al-Zarqawija, koji je ubijen prošlog mjeseca u američkom zračnom napadu, sahranjeni su na tajnoj lokaciji nakon što je američka vojska predala tijelo iračkoj vladi, kazali su irački zvaničnici i američka vojska, prenosi Reuters.

Vođa Al-Qaide Osama bin Laden u petak je pozvao američku vojsku da Zarqawijevo tijelo preda njegovoj porodici, i kazao kako bi jordanski kralj Abdullah trebalo da dozvoli da on bude sahranjen u svome rodnom gradu Zarqa.

Ipak iračke, američke i jordanske vlasti bile su zabrinute da bi grob čovjeka kojeg je Bin Laden nazvao "lavom džihada" mogao postati svetište militanata.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.