Nakon neuspješne prodaje
0

Saddamova jahta vraća se u Irak

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Iračka vlada odlučila je da vrati u zemlju jahtu koja je nekada bila u vlasništvu Sadama Huseina, nakon što nije uspjela naći kupca za nju u Evropi zbog svjetske ekonomske krize, saopćio je u srijedu portparol vlade.

Jahta Ocean Breeze, koja je izgrađena 1981., bit će vraćena u južnu iračku luku Basru, navodi vladin portparol Ali al-Dabbagh u saopćenju za javnost, prenosi Reuters.

Iračke vlasti pokušale su u Francuskoj dostići cijenu od 30 miliona dolara za brod dugačak 82 metra, koji ima zlatne slavine u kupatilu, mini kinodvoranu, heliodrom i tajni prolaz za bijeg, sudeći po medijskim izvještajima.

Dabbagh je, međutim, izjavio da su globalna kreditna kriza i kontinuirani ekonomski problemi odvratili potencijalne kupce i naglo oborili mogući prihod od prodaje jahte ispod onoga što iračka vlada smatra njenom stvarnom vrijednošću.

Sadam, čija je decenijska vladavina končana američkom invazijom 2003. i koji je obješen 2006. godine zbog zločina protiv čovječnosti, živio je raskošno.

Američki projektili i bombe uništili su drugu Sadamovu luksuznu jahtu, Al Mansaur, u južnom Iraku u 2003.

Dabbagh tvrdi kako je ministarstvu finansija naređeno da isplati sumu jednaku dva posto tržišne vrijednosti jahte advokatu koji se bavio zakonskim dokumentima.

Ministarstvo će također platiti troškove boravka jahte u marini grčkoj kompaniji koja ju je održavala u pirejskoj luci od jula.

Brod će se vratiti u Irak kada ugovor o održavanju s grčkom kompanijom istekne u januaru, navodi se u saopćenju.

Jahta se vraća u Irak kako bi se izbjegla buduća pravna sporenja oko troškova boravka u luci, navodi on.

Ocean Breeze je predmetom pravnog sporenja sa susjednim Jordanom, koji tvrdi da je to njegov brod.